El GOB demana claredat en les respostes en matèria de disciplina urbanística i que no hi hagi ingerència política. Alguns dels criteris que es van acordar en maig de 2013 resulten molt preocupants.
De la denúncia pública que el GOB va fer fa uns dies on s'advertia que en sis mesos no s'havien fet inspeccions a possibles ampliacions de xalets de l'Albufera des Grau, s'han obtingut respostes en premsa que encara embullen més la qüestió.
Recordem que, en el mes de setembre de 2014, es detecta un possible augment de volum en una de les construccions que es van alçar en els anys setanta, quan es va intentar urbanitzar de manera irregular l'Albufera des Grau. Aquests xalets es troben en situació de fora d'ordenació, la qual cosa implica que no poden fer ampliacions. Quan es va consultar la cartografia disponible, es va veure que hi havia set casos que semblaven haver incrementat volum. De manera que es va escriure al Consorci insular de disciplina urbanística detallant els casos i demanant la corresponent inspecció.
Amb pocs dies de diferència en el mateix setembre, es comunica també al Consorci un cas d'activitats de maquinària d'obra en sòl rústic al camí de Tornaltí, on s'observen així mateix possibles augments de volum a la cartografia.
En no haver rebut resposta de cap dels casos, s'escriu al Consorci al cap de quatre mesos per demanar poder consultar els expedients corresponents.
La sorpresa sorgeix quan es rep una resposta escrita (veure document adjunt a la notícia) on la Consellera responsable comunica que, “en compliment dels criteris d'inspecció establerts i a l'efecte oportunament aprovats per part de la Junta de Govern d'aquesta administració”, els casos -Albufera i Tornaltí- “encara no han pogut ser objecte de les corresponents actuacions d'inspecció” i que “ja en el seu moment sereu degudament informats de les inspeccions que, en el seu cas, se'n puguin arribar a derivar de les denúncies assenyalades”.
El GOB escriu de nou demanant poder consultar aquests criteris, però no es rep resposta. Passats sis mesos des de la primera denúncia, es decideix fer públic el cas. A partir d'aquí, les reaccions que s'han vist en premsa, no han contribuït precisament a aportar clarificació.
Primer perquè la Conselleria declara que no en sap res i que li sorprèn molt el tema, quan resulta que ella és la que ha firmat l'escrit.
Però més sorprèn que ara es digui que els inspectors van anar a veure el cas de l'Albufera al cap de dos dies de rebre la primera denúncia (o sigui, el quatre de setembre). I que van detectar irregularitats en sis parcel·les, però -sorprenent- no van alçar cap acta. Recordem que l'escrit que el GOB va rebre de resposta (el gener de 2015) diu, com es pot comprovar, que no s'ha fet cap inspecció. Com quedam?
Si el setembre es van fer inspeccions, per què el gener es diu que no s'han fet? O és que ara les inspeccions es fan sense alçar cap acta i, per tant, no existeixen administrativament?
De tot aquest entrellat s'arriba a dues possibles conclusions.
En la primera conclusió, el GOB tem que tals actuacions puguin estar condicionades per uns preocupants acords que el Consorci va agafar el 8 de maig de 2013, que preveuen la suspensió temporal del procediment administratiu disciplinari en determinats casos d'assentaments en el medi rural. Aquests criteris van ser objecte d'advertiment d'il·legalitat per part de l'assessor jurídic, però igualment van ser acordats.
Precisament aquests dies ha transcendit la intenció dels propietaris dels xalets de l'Albufera d'aconseguir canviar el seu règim de provisionalitat. Estan en el seu dret, però això no hauria d'impedir que es facin inspeccions i que s'alcin les corresponents actes. Tampoc ho hauria d'impedir la proximitat electoral.
La segona conclusió, que no exclou la primera, és que cal dotar al Consorci de més mitjans. Perquè un organisme dedicat a la disciplina urbanística no es pot permetre estar més de sis mesos a iniciar un expedient, sota el perill de perdre la seva raó de ser.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 9258 lectures