Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Al·legacions a les prospeccions de petroli de Seabird

Pestanyes primàries

Un nou expedient de prospeccions sísmiques properes a les Illes Balears s'està tramitant en el Ministeri d'Indústria. El GOB ha presentat un escrit, durant el període de consultes, per fer constar alguns punts que caldria incorporar en la valoració ambiental de la iniciativa.

Aquest projecte preveu prospectar amb potents canons d'aire comprimit una àmplia zona del Golf de Lleó, entre les costes de Catalunya i Menorca, a càrrec de la companyia Seabird Exploration. El cas és especialment preocupant perquè aquesta empresa figura en un informe del Govern Balear com la presumpta autora, en abril de 2013, de prospeccions fetes sense autorització.

El GOB ha exposat davant el Ministeri la imperiosa necessitat de valorar els potencials impactes d'aquest projecte de manera conjunta amb els altres que es troben en tramitació a l'entorn de Balears (Cairn Energy, Repsol, Spectrum i el propi Seabird). L'entitat recorda que la llei d'avaluació ambiental obliga a considerar els anomenats “impactes sinèrgics”, això és, els que s'acumulen sobre una mateixa zona. No és, per tant, de rebut, que els potencials riscos ambientals s'estiguin avaluant per separat.

Per evidenciar més aquesta qüestió, cal destacar que gran part de l'àrea que Seabird vol prospectar coincideix també amb la previsió de la zona on vol operar la companyia Spectrum (vegeu il·lustració adjunta). De forma que una mateixa zona podria ser prospectada dues vegades, sense que això s'estigui tenint en compte en els estudis d'impacte ambiental. Tot i així, cal recordar que les ones sísmiques poden recórrer fàcilment els 500 quilòmetres de distància, de manera que la major part del mar proper a les illes, podria rebre impactes sonors cada vegada que algun dels projectes en tramitació es posi en marxa.

A l'escrit del GOB s'adverteix que la zona prevista per Seabird entra de ple en el corredor de cetacis del Mediterrani, que incorpora diverses espècies estrictament protegides. No és un impacte que sembli compatible.

També s'ha recordat que la Llei d'Impacte Ambiental obliga a consultar a altres estats europeus que es puguin veure afectats per un projecte determinat. En aquest cas, el Ministeri d'Assumptes Exteriors hauria de demanar el parer de França i d'Itàlia.

Les prospeccions sísmiques que s'estan tramitant pretenen obrir la via a possibles explotacions de jaciments submarins d'hidrocarburs a l'entorn de l'arxipèlag. Els riscos ambientals de l'extracció submarina de petroli estan per desgràcia suficientment documentats. A més de les nefastes conseqüències sobre els sistemes naturals, en aquest cas suposarien un risc gravíssim per a les zones de litoral, tant illenc com peninsular, on el turisme representa un pilar econòmic d'interès estatal. El GOB demana que tal consideració sigui incorporada a les matrius que han de valorar els efectes econòmics potencials de cada projecte.

El GOB també ha advertit que hi ha una certa confusió en l'expedient de Seabird. Aquesta empresa ja havia començat a tramitar l'expedient en 2011, però es fa arxivar perquè la companyia no va presentar la documentació ambiental a temps, malgrat haver rebut diversos requeriments. Ara, s'ha començat de nou amb un nombre d'expedient diferent, però a les informacions disponibles del Ministeri encara apareix el nombre antic com si es continuï tramitant. El tema no és menor en empreses que es sap que tenen gran capacitat de pressió sobre els governs. I més en aquest cas, on es tracta d'una companyia que ja ha estat senyalada oficialment com a autora de pràctiques no autoritzades.

Caldrà veure ara quina és la resposta del Ministeri a les qüestions plantejades. Ho sabrem en els propers mesos.