Menorca necessita avançar amb urgència cap a un model energètic 100% amb renovables. Obrir 600 Km de síquies per fer arribar gas natural a les cases és un greu error que frenarà encara més aquest canvi.
Gas Natural Fenosa invertirà 30 milions d'euros en tres plantes regasificadores i tota una xarxa de canalitzacions que lligarà Menorca encara més a un model depenent dels combustibles fòssils contaminants. Aquests combustibles s'han d'importar, amb el què descapitalitzem l'illa, i el seu preu i subministrament depenen de conjuntures geopolítiques internacionals, que no podem controlar.
El gas natural és una font de calor obsoleta per a l'ús domèstic. Tenim alternatives més sostenibles, netes i econòmiques. El sol és la nostra font d'energia més neta i barata per escalfar aigua, i que ens permet una independència en el subministrament. Les plaques solars en tot cas es poden complementar amb calderes o estufes de biomassa o algun sistema de bomba de calor, tot i que és més rentable invertir en un bon aïllament de les cases que en calefacció. De cap manera es justifiquen les obres arreu de l'illa i la inversió que representarà als possibles usuaris la instal·lació del gas a cada casa, per al final seguir enganxats a una energia contaminant i que ens costarà un nou rebut cada mes. Amb l'energia solar ens oblidem dels rebuts, una vegada feta la instal·lació.
El gas natural és interessant com energia de transició només per a les centrals elèctriques, com la del Port de Maó. En cap cas per a l'ús domèstic. En aquests moments s'hauria d'estar invertint al màxim en energies renovables per a produir electricitat. En el temps necessari per a arribar a un nivell suficient de renovables com per a poder substituir les actuals centrals tèrmiques per altres de tecnologia sostenible i renovable, el gas natural pot jugar un paper immediat que permetria reduccions d'emissions de CO2. Més de la meitat de l'electricitat que es produeix a Balears es fa amb carbó, que emet un 40% més de CO2 que el gas natural. Al mateix temps, tenim a Mallorca centrals a gas infrautilitzades amb l'excusa de que el carbó és més barat. Tancar la central a carbó i fer funcionar a rendiment normal les de gas, ens estalviaria moltes emissions de CO2 . Però aquesta possibilitat l'actual sistema de gestió del mercat elèctric no la contempla, increïblement.
La central tèrmica del Port de Maó està preparada per funcionar en bona part amb gas natural, però empra exclusivament gasoil i fueloil, que emeten un 25% més de CO2 , un 60% més d'òxids de nitrogen, a més d'òxids de sofre que donen aquest coloret groc al fum i causen molèsties directes als veïns. Fa temps que s'insisteix en que s'hauria de fer funcionar la central amb gas natural per a reduir el seu impacte ambiental. No és necessari fer un gasoducte per açò. Es tractaria de que en tost de vaixells de fueloil vinguessin vaixells metaners per a proveir de gas la central. Aquesta idea no té res a veure amb l'actual projecte de Gas Natural, que contempla només portar el gas per a usos particulars. De moment no hi ha cap compromís per part de ningú d'emprar el gas natural per als usos que sí que serien convenients a les centrals elèctriques.
Resumint, que l'actual sistema energètic està regit per interessos que no són els de la societat. Necessitem un sistema descentralitzat en mans de la societat, sostenible, amb fonts pròpies, renovables, no contaminants, amb estabilitat de subministrament i de tarifes. I tenim un sistema en mans d'un oligopoli, basat en recursos finits que creen problemes ambientals, socials i econòmics. Si el carbó té un ús majoritari per a produir electricitat, en detriment del gas natural, és perquè el mercat que regula Red Eléctrica de España ho vol així, no perquè convengui a la societat. Si la central de Maó segueix contaminant de la manera que ho fa, podent reduir-ho emprant gas natural, és perquè a ENDESA li va bé així, no perquè als menorquins ens convengui. I si Gas Natural Fenosa inverteix a Menorca no és per ajudar-nos a millorar la nostra economia i el medi ambient, sinó exclusivament per a millorar el seus comptes, amb l'agreujant que d'aquesta manera ens ho posa més difícil per a aconseguir el model energètic que Menorca necessita.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 6883 lectures