El Consorci insular dedicat a la disciplina urbanística en sòl rústic de Menorca només va cobrar un 5 % del previst en l'exercici de 2014. El GOB creu que seria un bon exercici saber quants expedients es van tramitar i quants estan pendents de resolució.
La inacció que s'ha vist aquests anys passats en l'òrgan dedicat a vetlar per evitar les obres il·legals al camp de Menorca ha tingut algun episodi significatiu, com aquell cas on el conseller responsable va prohibir als inspectors continuar amb l'estudi de l'expedient de Torralbenc, que va alçar tres noves edificacions sense llicència.
Com que el fets van sortir a llum pública, podria ser que les maneres de frenar l'activitat del Consorci s'haguessin fet més subtils. Seria bo, per exemple, que es digui amb quin suport administratiu ha comptat aquest departament en els darrers anys.
La disciplina urbanística és clau per a poder mantenir la diferència de Menorca com a zona ben conservada. Ja hi hagut temps on aquest aspecte no es va controlar i d'aquella època hem heretat centenars de cases a hortals, que no han pagat impostos i que fa dècades que són focus de contaminació de l'aqüífer per manca de sistemes de depuració.
El missatge que han donat -i encara donen- algunes lleis que s'han aprovat aquesta passada legislatura, facilitant una amnistia als edificis il·legals, no fa sinó incrementar la necessitat d'un òrgan que controli bé els nous intents d'urbanisme sense control.
Per aquests motius, la posada en marxa, de manera real, del Consorci, ha de ser un tema prioritari per a l'illa. Si en 2014 només s'ha ingressat el 5 % del previst, vol dir que ha faltat un 95 % d'execució. I per a solucionar aquesta situació cal saber-ne els motius. El GOB creu que s'hauria de fer públic quants expedients s'han tramitat i quants es troben pendents de resolució, a fi de poder saber en quin esglaó s'ha aturat quasi tot allò que s'hauria d'haver fet.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 4950 lectures