Les zones de vegetació silvestre, situades entre zones de conreu, tenen un gran valor a Menorca, tan perquè són refugi de molta fauna com perquè contribueixen al paisatge característic.
I és que l'estructura de mosaic que presenta el territori de l'illa, simbolitza molt bé aquest equilibri entre gestió responsable de la terra i conservació dels valors ambientals. La mescla intermitent dels camps de conreu amb la vegetació en filera que sol acompanyar les parets o amb les taques de vegetació arbòria que han anat quedant entre els camps, permet una connectivitat biològica del territori, ajuda a controlar les plagues i diversifica els tipus d'hàbitat.
Les àrees amb arbres que tenen una dimensió petita, s'anomenen a Menorca boscarrons, perquè no arriben a la categoria de bosc. Va ser precisament a un boscarró on va està treballant el grup de voluntariat agrari el passat diumenge dia 29.
Una de les millors maneres de poder conservar la privilegiada trama territorial de l'illa és buscar-hi utilitats per a qui la gestiona, o sigui, els pagesos. Els boscarrons de vegades desapareixien totalment per ser aprofitats com a llenya, però hi ha utilitzacions més sostenibles.
A Talatí de Dalt, un lloc que té signat acord de custòdia i que forma part de la xarxa de finques agronaturals que s'impulsa des del GOB, es va anar a habilitar una àrea arbrada per tal que serveixi de refugi d'ombra al bestiar durant l'estiu. D'aquesta manera, esporgant només les rames baixes, molts d'elles sense fulles per la manca de sol, es va habilitar un umbracle idoni per als animals.
Al llarg del matí, amb un descans a la meitat per a berenar a la fresca, es va treballar habilitant aquest espai i separant les branques gruixades per al seu ús com a llenya. En acabar, es va tenir la satisfacció de veure la nova zona adaptada i poder comprovar que, efectivament, en un dia de sol d'estiu, s'agraeix molt poder trobar un espai resguardat.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 2048 lectures