El projecte d'implantar gas natural a Menorca no acaba d'arrelar en la societat. La seva contribució potencial a l'estalvi d'emissions és molt poc significativa i no sembla compensar les obres que caldria fer.
Recordem que un projecte aprovat la passada legislatura preveu ubicar uns dipòsits de gas a Maó, Es Mercadal i Ciutadella, i construir una retícula de distribució per poder abastir d'aquesta energia les cases particulars i les indústries interessades.
En el supòsit que aconseguissin l'òptim de clients que s'ha plantejat la companyia que ho impulsa, es traduirien només en un estalvi d'emissions de CO2 de l'1,6 %. A canvi, les obres s'haurien de declarar d'interès autonòmic, d'utilitat pública, i representarien haver d'obrir un total de 578,8 Kms de síquies per carrers i carreteres.
El GOB discrepa que aquesta sigui una aposta estratègica per a Menorca i va presentar al·legacions a l'expedient. En primer lloc, cal tenir en compte que el gas també s'ha de comprar d'altres països, i per tant no serveix per augmentar la independència energètica ni baixar els elevats costos econòmics que representa actualment la importació d'energia.
Des del punt de vista ambiental, cremar gas no és tan contaminant com cremar fuel o gasoil, però segueix sent un combustible fòssil que també contamina. La implantació de grans projectes només tindrien sentit si servissin per a connectar-se a les centrals tèrmiques, que són els grans punts de consum energètic. Llavors l'estalvi d'emissions podria ser significatiu.
S'ha dit que a Menorca només es podria connectar la central tèrmica si es fes un gasoducte, això és, una gran canalització submarina. Però la realitat és que el gasoducte ja està fet a Mallorca i no s'ha connectat a les centrals mallorquines. Una obra enorme, de cents de milions d'euros, no està servint per allò que podria ser la millor contribució a la societat.
A Mallorca, Endesa té vàries centrals tèrmiques com la de Maó, amb motors ja instal·lats que poden anar amb gas. El dia que hi emprin aquest combustible, potser les grans obres guanyaran credibilitat. De moment, sembla que seguim com sempre, i que els grans projectes es justifiquen pels guanys que tenen algunes empreses quan ho construeixen, i no pel servei que ofereixen posteriorment.
Pel que fa a la ubicació dels dipòsits que es volen fer a Menorca, el GOB advertia en les seves al·legacions que no s'ha justificat en cap moment la ubicació que es vol fer en sòl rústic, que sembla que només estigui basat en el preu del terreny. En tot cas, haurien d'anar a sòl industrial. Així mateix, s'ha advertit que, a la parcel·la on es pretén ubicar el dipòsit de Ciutadella, hi ha un acord unànime de Ple de l'Ajuntament de 2008 que no permet posar-lo.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 6144 lectures