Quan es va fer l'acte del passat gener per reivindicar major protecció per la Reserva Marina del Nord de Menorca, ja es va anunciar que el GOB demanaria poder consultar els expedients de sancions dels darrers anys. Així s'ha fet. S'han analitzat els expedients oberts en els darrers sis anys, de diferents cossos de vigilància que poden actuar en pesca.
A nivell general, cal destacar que les sancions proposades solen ajustar-se al mínim previst, entre 300 i 150 euros, que pot resultar un import molest per aquells que la reben perquè li hagi caducat la llicència fa poc, però que sembla clar que no resulta desincentivador per als que es dediquen a pescar de manera furtiva i a vendre peix o marisc no declarat (perquè els beneficis econòmics serien molt superiors)
La lògica aplicada, que en alguns casos pot semblar raonable, és que les multes més grans es posin en cas de reincidència, però ja veurem, en base a les estadístiques, que els resultats de la vigilància han minvat molt els darrers anys i, per tant, no és fàcil agafar reincidents.
Dels tres cossos analitzats (Guàrdia Civil, Inspectors de Pesca i Vigilants de la Reserva), qui presenta més activitat és la Guàrdia Civil. Aquest cos, malgrat que no es dedica només a la mar, ha expedit 204 propostes de sanció en matèria de pesca, dels quals 19 es troben dins la Reserva Marina.
Els Inspectors de Pesca, que dediquen la seva labor a aquest sector, han tramitat en el mateix període 44 sancions, dels quals només 2 són dins la Reserva.
Per últim, els tres Vigilants que treballen exclusivament sobre la reserva marina, han expedit 19 propostes de sanció.
Si es comproven les gràfiques adjuntes, es veu que, per exemple, els Inspectors de Pesca van tenir una gran activitat en 2012 (aquest any van posar 21 multes, quasi la meitat de les posades al llarg dels sis anys), però després han tingut uns resultats decreixents (en 2015 no van tramitar cap expedient i en 2016 només tres).
Per la seva part, els Vigilants de la reserva també han tingut anys de molt poc resultat (només 1 expedient en 2012, en 2013 i en 2015, i 2 expedients en 2016).
Es podria fer la lectura que la ciutadania s'està comportant molt correctament dins la reserva marina i que per això no cal expedir sancions, però no és aquesta la sensació de cap dels agents implicats a la zona, ni sembla que la presència de fauna marina tampoc confirmi aquesta suposada bona gestió.
La Reserva Marina del Nord de Menorca no és un espai estrictament protegit. Es tracta d'una zona regulada de més de 5.000 hectàrees, pensada perquè s'hi pugui pescar en determinades condicions. Però si aquestes condicions no es respecten, o si es cedeix a permetre pressions superiors a la capacitat de regeneració de la zona, llavors la Reserva deixa de tenir les seves funcions, que són les de recuperar espècies i talles, i poder servir de punt per repoblar el mar proper.
De manera conjunta amb Menorquins pel Territori, el GOB està preparant ara un document de propostes per a millorar la vigilància en aquest indret de l'illa que requereix de major atenció.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 2544 lectures