Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Manifest de la mobilització Menorca Sense Fòssils

Pestanyes primàries

Programa d'actes de la mobilització Menorca Sense Fòssils

Avui comença la setmana de mobilització Menorca Sense Fòssils, en la que es demana avançar sense demores cap a una Menorca amb 100% energies renovables, amb propostes realistes de com ha de ser aquesta transició. El manifest d'aquesta mobilització és el següent:

             TRANSICIÓ ENERGÈTICA A MENORCA

Menorca és una illa petita que obté la seva energia primària quasi únicament (99%) dels combustibles fòssils, els quals donen lloc a un cost energètic que ronda els 250 milions d'euros anuals, amb un cost de producció d'electricitat que duplica el de la Península Ibèrica.

La central tèrmica d'Endesa ubicada al port de Maó, que genera el 83% de l'electricitat de l'illa a partir de fuel de baixa qualitat i gasoil, és responsable del 60% de totes les emissions de CO2 derivades del consum energètic de l'illa,  Un altre 21% de les emissions es produeixen al transport terrestre  i 9% al transport aeri. El consum de combustibles dels sectors domèstic, serveis, industrial i agrícola-ramader són responsables del 9% restant d'emissions de CO2.

Els darrers anys ha començat a créixer la consciència de la necessitat de canviar aquest model energètic, tant per raons ambientals com econòmiques, i apostar  per les energies renovables. Actualment hi ha un projecte fotovoltaic en tràmit que farà augmentar la producció elèctrica renovable del 3% actual fins a un 20%, i un estalvi d’emissions de CO2 del 10%. Tanmateix hi ha una sèrie de projectes d’autoconsum a diversos edificis institucionals i privats.

És evident que de moment no podem renunciar a la central tèrmica, ja que tots els projectes nous van lents i en tot cas la producció renovable requeriria una infraestructura d'emmagatzematge. Però seria relativament senzill reduir-ne les emissions canviant el seu combustible per gas natural, aprofitant que la central disposa de 5 turbines per tal efecte, que ara per ara cremen gasoil. Amb aquest canvi i utilitzant-les amb major càrrega, la millor eficiència podria permetre prescindir dels motors dièsel, molt contaminants. Ara per ara per a fer una unitat d’energia se n'han de cremar tres.  D'aquesta manera, les emissions de CO2 es reduirien en un 15% i es deixarien d’emetre SOx  i partícules PM10

Actualment hi ha un altre projecte energètic privat en marxa per instal·lar gas a nivell domèstic per tota l’illa, per a la qual cosa és necessari obrir 600 km de síquies i construir 3 magatzems, i en un futur un gasoducte submarí entre Mallorca i Menorca. Amb aquesta obra immensa i cara, i suposant  la substitució total dels consums actuals de gasoil, propà i butà als edificis, la reducció d’emissions seria només d’un 1,5%, a la que s'hauria de descomptar totes les emissions derivades de la construcció de la infraestructura. Açò és un despropòsit que arriba tard i no ajuda al desenvolupament de les renovables. Pel contrari, el gas podria arribar fàcilment a la central tèrmica en vaixell i donar lloc a la reducció d'emissions significativa que s'ha comentat. En un futur a mig-plaç però, és d’esperar que la tecnologia de l’hidrogen s’hagi desenvolupat prou per reemplaçar el gas i tenir una producció elèctrica totalment neta.

Per tot açò exposat fins ara, aquesta mobilització global que es fa durant la setmana del 5 al 13 de maig, a Menorca demanam un canvi de política energètica a la nostra illa, que valori l’ús del gas a la central tèrmica per damunt del gas a nivell domèstic,  sense oblidar seguir lluitant per un model 100% amb energies renovables, treballant a nivell illenc i autonòmic amb l’elaboració del pla energètic (en procés) i a nivell estatal per l'anul·lació de l’impost al sol.


PLATAFORMA MENORCA SENSE FÒSSILS