L'espai on s'ha volgut fer un port esportiu a Fornells, una parcel·la entre la urbanització de Son Parc i d'altres casos concrets poden deixar de ser domini públic segons la proposta de nova delimitació de Costes.
Hi ha lliçons que no s'aprenen. O poders fàctics que sempre pressionen. Sigui quin sigui l'origen, el cas és que la nova delimitació del domini públic d'algunes zones des Mercadal, que es troba actualment a exposició pública, torna a fer enrere algunes línies a fi de desprotegir territori a la carta.
Com es recordarà, en 2008 Costes va fer una proposta per redefinir la zona pública del litoral i millorava algunes situacions precedents. Però per un defecte de forma, la zona des Mercadal es va anul·lar. Posteriorment, en 2013, el govern de Mariano Rajoy va modificar la Llei de Costes. Les conseqüències es veuen en les noves línies que també afecten el litoral menorquí.
A la cartografia exposada a Menorca es pot constatar com a la zona de Fornells, al mateix indret on s'han intentat diferents iniciatives de construir un port esportiu (arribant al poble, a la dreta), ara el domini públic deixa de nou desprotegida la part terrestre. Els motius no són clars, perquè al manco a Menorca, la documentació exposada només es limita a plànols, sense més informació justificativa. Però sembla evident que pot tornar a donar facilitats a un projecte que sempre ha estat rebutjat per la població local.
Un altre cas que crida l'atenció es dona a Son Saura, a la urbanització de Son Parc, on una parcel·la que era domini públic deixa de ser-ho i agafa la condició d'urbanitzable. Aquí cal buscar en base als esmentats canvis legislatius de 2013. Si abans totes les zones dunars eren domini públic, ara la Llei diferencia tipus de duna, de manera que algunes ja no són mereixedores de protecció perquè entenen que no tenen relació amb la platja.
En el Reglament de 2014 es classifiquen les dunes en: embrionàries, en evolució, primàries, secundàries, estabilitzades i relictes. Les dues darreres categories es consideren no necessàries per a l'estabilitat de la platja i la defensa de la costa, de forma que deixen de ser domini públic.
Cal suposar que, a tot l'Estat, hi deu haver molts altres casos com els citats, que són en realitat la justificació d'un canvi de criteri tan original. Generalment, d'això se'n diu urbanisme a la carta, però en aquesta ocasió no ho fa un ajuntament sinó tot un Ministeri.
Sense saber quins efectes reals encara pot tenir, el cas és que la documentació exposada també proposa deixar fora del domini públic les parts interiors de les dunes de Tirant, o la zona humida de Son Saura, entre d'altres.
El GOB ha presentat al·legacions aportant dades del tipus de vegetació que mostra una relació directa amb el mar, argumentant manca de justificació en la pèrdua del domini públic i advertint del perill d'efectes irreversibles si en qualque moment es vol reconsiderar el criteri.
Que en 2017 encara ens veiem amb intents de facilitar processos de transformació del litoral a partir de renunciar a zones de domini públic, és una nova prova de la necessitat de no baixar la guàrdia. Es poden presentar al·legacions fins el dia 7 de juliol.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 11174 lectures