97 tortugues d'aigua s'han marcat enguany a Menorca en el marc del projecte Territori Emys, que el GOB de Menorca impulsa amb d'altres entitats que usen els acords de custòdia del territori com a eina de conservació.
Amb la fundació Emys que treballa a Catalunya, Acció Ecologista Agró que treballa a València i la Universitat de Girona, s'està impulsant una feina d'investigació i conservació d'aquesta espècie protegida, amb el suport de la Fundación Biodiversidad.
Emys orbicularis és la tortuga que a Menorca sol habitar els torrents i les zones humides. Molt activa en primavera i tardor, es pot colgar en ple estiu si tot s'eixuga o en el fred de l'hivern. Es tracta d'una espècie especialment protegida. Considerada autòctona a la península, es creu que va arribar a les illes amb els primers pobladors humans, fa uns milers d'anys.
En el projecte que ara s'executa, s'ha planificat l'estudi d'espais no analitzats fins ara a l'illa. Així, s'ha treballat durant el maig la zona humida de Son Bou, les salines de la Concepció i el torrent de Mongofra Nou. Al llarg de la setmana que es van fer feines de camp es van marcar 97 exemplars diferents, 40 mascles i 57 femelles.
Durant la tardor es realitzarà una segona campanya de seguiment per tal de poder ampliar la mostra capturada de cada indret i poder estimar la mida de cada població. També es disposarà de la informació recollida dels hàbitats (estat ecològic, anàlisis químic de l’aigua, contingut de nutrients i presència d’invertebrats). Amb les dades analitzades es redactarà un pla de conservació per tal de proposar directrius per a les entitats i administracions que s’encarreguen de gestionar els espais per tal d’assegurar la supervivència d’aquesta espècie protegida.
D’altra banda també s’estan realitzant activitats de voluntariat, tallers i activitats d’educació ambiental, i s’ha actuat per recuperar nous espais per a la tortuga d’estany amb la creació de nous punts d’aigua o la recuperació de basses en mal estat.
Una de les principals amenaces que té l'espècie és l'alliberament al medi natural de tortugues exòtiques, d'aquestes que la gent compra quan són petites però que no sap què fer-ne quan tornen grans. Aquests animals forans (acostumen a tenir unes grans marques de color vermell o groc a les galtes) poden depredar sobre les cries d'Emys o desplaçar els adults del seu medi. També poden ser portadores de malalties.
El GOB té un espai habilitat al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre per poder recollir exemplars de tortuga exòtica i així no s'han d'alliberar al medi.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 4616 lectures