El GOB ha enviat un escrit al Govern Balear demanant que es comprovin una sèrie de registres de la central elèctrica de Maó. L'associació ha tingut accés a documentació que mostra dinàmiques preocupants.
El 2014, el GOB va presentar un Recurs contra la decisió de Medi Ambient del Govern Balear de permetre incrementar els abocaments d'aigua amb clor que la central elèctrica fa al port de Maó. Arrel d'aquell tràmit, es va descobrir que la central havia abocat durant molts anys un 70 % més del volum que tenia autoritzat. Es va obrir un expedient de sanció, que fa poc s'ha tancat perquè les infraccions ja havien prescrit.
Però ha permès que el GOB hagi pogut consultar part de la documentació que la central entrega anualment al Govern en relació al funcionament de les instal·lacions. Del seu estudi, es desprenen informacions que requereixen clarificació.
Turbines que emeten molt d'NOx.
Els òxids de nitrogen (NOx) inclouen tant l'òxid nitrós (NO) com el diòxid de nitrogen (NO2). D'acord amb les informacions que ofereix el Ministeri de Medi Ambient, es tracta de gasos tòxics i irritants. Combinats amb la humitat de l'ambient poden derivar en àcid nítric, d'alt poder corrosiu, també conegut com a pluja àcida. L'exposició durant molt de temps als NOx es pot traduir amb afectacions irreversibles als pulmons.
Les anomenades turbines de gas, però que funcionen amb gasoil, que es troben instal·lades a la central tèrmica de Maó, superen en la major parts dels casos els valors límits d'emissió que ja tenia establerts, en el moment de la seva instal·lació, la Directiva 2001/80/CE sobre limitació d'emissions a l'atmosfera de grans instal·lacions de combustió. Així ho va fer constar el GOB en les al·legacions presentades en 2003 quan es tramitava la TG3. També es van presentar al·legacions en el mateix sentit per la instal·lació de la TG4 i la TG5. En tots els casos, es va excusar del compliment del límit d'emissions en què les turbines només funcionarien per situacions d'emergències, això és, a menys de 500 hores anuals.
Una Directiva posterior, de 2010, va establir uns límits inferiors d'NOx per les instal·lacions anteriors a 2013. D'acord amb aquesta nova normativa, les turbines de gas, incloses les de cicle combinat, que utilitzen destil·lats lleugers i mitjans com combustibles líquids, hauran de complir un valor límit d'emissió per NOx de 90 mg/Nm3. Aquests valors no s'aplicaran a les turbines d'emergència que funcionin per davall de 500 hores anuals.
De les dades aportades per Endesa respecte del funcionament de la central tèrmica en 2015 i 2016, es dedueixen situacions que requereixen de clarificació.
- En 2015, hi hauria hagut tres turbines funcionant per damunt de les 500 hores. En conseqüència, no es poden beneficiar de l'exempció per funcionament exclusiu d'emergència.
- La turbina anomenada TG3 hauria funcionat 602 hores i les seves emissions d'NOx, mesurades en mg/Nm3 haurien estat de 377, es a dir, 4'2 vegades el màxim autoritzat vigent. La TG4 registra un funcionament de 1.906 hores, amb unes emissions de 249 mg/Nm3, és a dir 2'75 vegades el màxim autoritzat. La TG5 3.541 hores amb unes emissions de 168 mg/Nm3, o sigui 1'86 vegades el màxim autoritzat.
- En 2016, les tres mateixes turbines també haurien passat el límit d'hores per ser considerades d'emergència. La TG3 hauria funcionat 600 hores, la TG4 2.192 hores i la TG5 3.288 hores.
El GOB recorda que l'autorització ambiental integrada que es va concedir a la central, que es va publicar al BOIB de 22/05/2008, les cinc turbines queden condicionades al seu ús com a turbines d'emergència, és a dir, amb un màxim de 500 hores anuals.
Per aquests motius, s'ha demanat al Govern Balear:
- Si la Conselleria de Medi Ambient, òrgan competent en la matèria, ha atorgat alguna autorització posterior perquè hi hagi tres turbines que funcionin per sobre dels límits marcats com a instal·lacions d'emergència.
- Que s'avaluï l'excés d'emissions realitzat en gasos NOx, les repercussions que tal fet ha pogut tenir sobre la salut de les persones i el medi, i les sancions, si s'escau, que puguin tenir lloc a iniciar-se.
Increment d'emissions i manca de control en 2016
En l'exercici de 2016 hi va haver una partida de fueloil que va mostrar greus incompatibilitats amb el combustible existent a la central. D'això es va derivar un col·lapse dels filtres de combustible, un mal funcionament dels sistemes de depuració del fueloil i registres de paràmetres a l'alça de diferents gasos, que arriben al 50 % d'increment en SO2 respecte del funcionament normal.
Tal situació es va donar durant el període comprès entre març i setembre. Per tant, aquests problemes van afectar al 60 % de l'exercici.
La companyia al·lega que la repercussió de les deficiències en el combustible va alterar també el funcionament dels equips de mesura d'emissions a causa d'interferències de determinats composts que haurien “falsejat a l'alça” els paràmetres mesurats. D'això en dedueix la companyia “un fort increment en les indisponibilitats dels equips de mesura”.
S'ha de recordar que els motors consumeixen fueloil, han estat en funcionament un total de 24.085 hores en 2016, la qual cosa segons els paràmetres aportats per la companyia, equival al 79 % de les hores de funcionament de les diferents instal·lacions existents a la central. No és en absolut un tema menor.
A tal efecte el GOB ha demanat:
- Saber si la companyia va comunicar immediatament a l'òrgan competent l'existència de tals incidents o si, pel contrari, hauria pogut incórrer en falta greu com es disposa a l'article 31.3.f) de la Llei 16/2002 de prevenció i control integrats de la contaminació.
- Si l'òrgan competent ha realitzat cap tipus de control per definir si les conseqüències del combustible defectuós s'ha traduït en indisponibilitat dels sistemes de mesura o en emissions majors de les autoritzades.
Proposta de lector d'emissions a lloc cèntric i accessible
El GOB creu que el fet que el control de la central s'hagi de fer per part de la mateixa companyia crea comprensibles desconfiances entre la ciutadania, perquè hi pot haver incentius econòmics que vagin en detriment d'altres qüestions d'interès general.
En base a la transparència i a la facilitat d'accés a la informació ambiental que diferents textos legals incorporen, s'ha sol·licitat que s'instal·li un lector a un lloc cèntric i accessible de la ciutat, que permeti seguir el nivell d'emissions de les diferents substàncies preocupants provinents de la central elèctrica. Com a mínim, CO2, NOx, SO2 i partícules.
Revisió de l'Avaluació Ambiental Integrada
Les autoritzacions ambientals d'aquest estil tenen una vigència de vuit anys. La corresponent a la central tèrmica de Maó es va publicar en el BOIB de 22/05/2008.
Per aquests motius el GOB ha demanat saber si la companyia que regeix la central tèrmica de Maó ha presentat en temps i forma algun tràmit per la renovació i, si és el cas, si s'ha aplicat la posada en marxa de millors tecnologies disponibles segons marca la normativa vigent.
Canvi de combustible a gas
Recentment la Conselleria responsable d'Energia ha anunciat la seva voluntat de passar a gas el funcionament de la central de Maó, a partir de transportar-lo en vaixell. Malgrat que el gas segueix essent un combustible fòssil que provoca emissions i cal importar-lo des de fora, aquest canvi significaria un gran avanç en la reducció de la majoria d'emissions atmosfèriques actuals.
Actualment es venen usant fueloil i gasoil com a base de funcionament de la central. L'Avaluació Ambiental Integrada feta en 2008 diu al seu punt 8, Requisits de seguretat i activitat, que s'emprarà gas en aquells grups actuals que siguin compatibles amb l'ús de gas, sempre que aquest combustible ja estigui disponible. Aquesta opció d'aplicar gas a la central no té res a veure amb l'altre projecte que es tramita a Menorca i que pretén instaurar una xarxa de canonades per tota l'illa per dur gas a les cuines domèstiques.
Atès que sembla que actualment la central està superant les emissions que hauria d'observar d'acord amb la normativa vigent, el GOB ha sol·licitat que des de l'òrgan ambiental s'incentivi també un canvi destinat a disminuir l'impacte que la central està causant al medi i a les persones.
El GOB confia que Medi Ambient reaccioni davant aquestes dades i espera que no tardin molt en respondre, a fi que les possibles infraccions no tornin a prescriure.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 7282 lectures