Un nou projecte de sondejos acústics a la mar ha alçat les alarmes de la gent que vol evitar aquests durs impactes al medi marí. Es poden firmar al·legacions fins el dia 20.
Tot i que es presenta com una iniciativa científica, hi ha documentació que posa clarament de manifest l'interès expressat per diverses companyies del sector petrolier en aquest nou intent que afecta les aigües de Balears.
L'àrea que es vol prospectar es situa entre les illes d'Eivissa i Mallorca, així com el surest d'Eivissa i Formentera, tot i que els seus efectes podrien arribar a centenars de quilòmetres. La prospecció, identificada amb el nom de MEDSALT-2, es vol fer amb canons d'aire comprimit (airguns) que emeten trons enormes cada certs segons i amb un sistema d'hidrofons que recull el retorn de la ona després de penetrar en el subsol.
El nivell de renou que generarien els airguns tindria conseqüències fatals per a la fauna marina, incloses balenes i dofins, així com peixos d'interès comercial. L'àrea marina que es veuria afectada és de gran importància per als catxalots.
La Aliança Mar Blava -una plataforma intersectorial constituïda per administracions públiques, entitats de sectors com la pesca, el turisme o el nàutic, organitzacions socials i ecologistes, sindicats i institucions públiques I privades- va localitzar un document que és la base del projecte COST/MEDSALT, on es pot llegir: “En el corto plazo, la Acción [COST/MEDSALT] impulsará la exploración industrial de recursos de hidrocarburos en el sensible ambiente del mar Mediterráneo”. I en un altre punt hi ha també una frase clau: “(....) Siete compañías del sector del petróleo y del gas y de compañías de servicios petroleros activas en el Mediterráneo han expresado de forma escrita su interés en la Acción”.
Al marge d'aquestes vinculacions, s'estén que aquest projecte no ha de ser autoritzat perquè el seu impacte ambiental resulta inassumible. L'ús dels canons d'aire comprimit és una tècnica molt impactant per als essers vius per l'enorme nivell de contaminació acústica submarina que genera. Ja s'ha demostrat científicament els efectes negatius sobre la fauna marina, inclosos cetacis, tortugues, aus, invertebrats i peixos d'interès comercial.
El projecte ara es troba a exposició pública i s'hi poden presentar al·legacions. Molts de col·lectius s'han organitzat per intentar que siguin milers les persones que demanin que no es concedeixi l'autorització. Hi ha taules que van sortint al carrer i a la seu del GOB a Maó hi ha impresos a disposició de la gent (dilluns a divendres de 9 a 14:30 h i dilluns a dijous de 17:30 a 20 h). Les que arribin per aquesta via, es presentaran totes juntes.
Si s'està fora de l'illa també es pot signar. L'Aliança Mar Blava ha preparat un model d'al·legacions, que s'està usant de manera conjunta i que trobareu adjunta a aquesta notícia. Clicant aquí podreu trobar diverses opcions per presentar l'al·legació directament.
Agrairem si podeu donar difusió a aquesta qüestió.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 11997 lectures