La posidònia està protegida des de 1992, però així i tot ha seguit patint impactes que han minvat les seves poblacions. Ara, amb la recent aprovació del decret del Govern Balear sobre la seva conservació, tenim més eines per a que aquesta protecció sigui efectiva. Si veiem embarcacions fondejades sobre posidònia podem avisar el 112 per a que s'activin els dispositius de vigilància i sanció que preveu la nova normativa.
L'alga, altina o posidònia és la responsable de les platges i els esplèndids paisatges marins que podem gaudir a l'illa. Aquesta planta és la base d'un ecosistema on hi viuen moltes altres espècies, hi crien peixos d'importància econòmica, crea l'arena de les nostres platges, neteja l'aigua i captura CO2. Les restes de la posidònia ajuden a l'acumulació d'arena a les platges, redueixen la seva erosió durant els temporals i aporten nutrients als sistemes dunars. La posidònia, per tant, és un dels recursos mediambientals i econòmics més estratègics i importants que tenim. D'ella en depèn el medi marí, la pesca i el turisme. Casi res.
La posidònia és una planta que viu durant molts de segles, creant grans extensions, o praderies. Tot i així té un creixement molt lent, de devers un metro cada cent anys, i no habita gaire més enllà dels trenta metros de profunditat. Per tant l'extensió de posidònia que tenim es redueix a un anell estret al voltant de la costa, i les agressions que rep es pot dir que no són recuperables a escala humana. Per açò és tan important actuar en totes les ocasions on veiem que hi ha un impacte negatiu sobre aquesta planta.
Els seguiments científics que s'estan portant a terme demostren que les praderies de posidònia de Menorca s'estan degradant. D'un estat global molt bo de conservació hem passat a un estat d'alarma al constatar que s'està notant un impacte negatiu a zones habituals de fondeig d'embarcacions. Hem de ser conscients de que amb el gran creixement del sector nàutic a Menorca no podem seguir actuant com antany, sense cap mirament a l'hora de fondejar. Aquest sector hauria de ser el primer interessat en l'adopció de mesures que permetin compatibilitzar la seva activitat amb la protecció del medi marí, i per tant el manteniment futur de la seva activitat. Per açò sobta sentir declaracions d'empresaris i representants d'associacions de navegants contràries al decret aprovat.
Som els primers a dir que no està tot fet. S'han de millorar els recursos de vigilància i sanció. S'ha de millorar la cartografia de les praderies de posidònia i les eines que facilitin el compliment de la normativa als navegants. Però aquestes mancances no són excusa per demorar les accions urgents per a protegir la posidònia. Basta mirar per la borda per saber si hi ha posidònia o no. La cartografia pot ajudar però no és en absolut imprescindible per decidir on ancorar la nostra embarcació.
Pensam que tothom pot ajudar a fer més efectiva la protecció d'aquesta planta primordial de la nostra essència marinera. Si navegam, ull a la posidònia. Si veiem algú que ha fondejat malament, informem-lo, potser no coneix tota la problemàtica i la normativa. I recordeu que podeu comunicar sempre qualsevol fondeig sobre posidònia al 112, per a que activin els mecanismes de vigilància i sanció.
El futur de la posidònia és el futur de tots.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 8894 lectures