4,5 metres cúbics de la planta invasora coneguda com a «patata frita o Carpobrotus». Tot això és el que un grup de voluntaris va retirar fa unes setmanes de la costa oest de Fornells. Un contenidor ple fins d'alt.
El Carpobrotus ja entapissava coques de la mar, socarrells i altres espècies vegetals pròpies dels nostres hàbitats costaners rocosos. Espècies amb distribucions molt reduïdes a nivell mundial, i per tant, d’alt valor de conservació.
L’extracció de la planta invasora va requerir d’esforç, ja que feia pendent i la planta era feixuga, però l’entusiasme dels participants va fer la feina agradable, amb l'ajuda d'un dia radiant. També, amb menys mesura, s’hi va detectar una altra planta invasora, l’Aptenia, planta que igual que la patata frita és habitual trobar-la en jardins de particulars. De fet, els voluntaris participants van poder observar com les cases del veïnat tenien testos amb aquesta planta.
Malauradament, encara falta sensibilització en quan a l’efecte perjudicial que aquestes plantes poden tenir sobre el medi natural, «fugint» dels jardins per a colonitzar hàbitats molt fràgils com poden ser els hàbitats costaners rocosos i dunars.
Paral·lelament a aquesta jornada de voluntariat, també es va realitzar una activitat a l’escola de Fornells amb l’alumnat de primària i infantil, sobre els perills de tenir plantes invasores al jardí i els beneficis de l’ús de planta autòctona per aquest fi. D’aquesta manera es van plantar 16 plantes aromàtiques autòctones al jardí de l’escola.
Aquestes jornades estan emmarcades en el programa Playas y Voluntariado i compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministeri per a la Transició Ecològica.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 1618 lectures