Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Sobre la molt necessària Reserva Marina de l'illa de l'Aire

Pestanyes primàries

La proposta de regular la pressió pesquera a l’entorn de l’illa de l’Aire ha estat a exposició pública aquests dies passats. Des del GOB s’hi han presentat al·legacions i es volen fer públiques algunes consideracions al respecte.

Menorca pateix un problema de sobrepesca. Així ho apunten els científics que estudien el mar i que comproven que el nivell de conservació dels ecosistemes marins de l’illa no es corresponen amb la presència de fauna. La incorporació de tecnologies de precisió a la pesca professional, les milers d’embarcacions recreatives que operen tot l’estiu, la pesca submarina i la manca d’efectius de vigilància, fan que el mar menorquí es trobi sobreexplotat en moltes espècies.

Per fer front a aquest problema, cal anar racionalitzant la pressió que es fa sobre el mar, amb vedes temporals, limitació d’arts i zones amb especial regulació.

En aquest darrer tema, Menorca és l’illa que té manco extensió de zona marina protegida de l’arxipèlag. Només compta amb la Reserva Marina del Nord, que suma unes 5.000 hectàrees. Mentre que Mallorca té sis zones marines protegides, amb 42.400 hectàrees i les illes d’Eivissa i Formentera comparteixen la des Freus, que té 13.600 hectàrees.

Per aquests motius, és molt necessari incrementar les zones marines amb protecció efectiva a Menorca. Recordem que el Parc Natural des Grau encara no ha tramitat les gestions per poder actuar sobre la zona del mar i que la proposta d’incrementar la zonificació de la Reserva de Biosfera de Menorca al mar territorial és molt interessant però encara s’ha d’aprovar i no significarà directament cap regulació, sinó la possibilitat de fer-la en el futur.

Així les coses, la proposta de declaració immediata de protecció marina de l’illa de l’Aire és molt ben rebuda, tot i que les discrepàncies amb determinats col·lectius sempre sorgeixen a l’hora de concretar el règim d’usos. Per valorar aquesta controvèrsia, cal tenir en compte l’extensió de la zona a protegir i l’entorn immediat que queda fora de protecció.

Perquè la delimitació que s’ha proposat per donar una certa protecció a la part marina que es troba entre l’illa de l’aire i la costa menorquina, té només 592 hectàrees. Perquè es fem una idea, tota aquesta reserva seria més petita que la zona de protecció integral que tenim a la reserva del Nord (entre Cala Barril i es Pla de Mar).

La proposta de delimitació es troba molt condicionada perquè el Govern de Balears només pot actuar en aigües interiors, que són una línia administrativa que res té a veure amb la realitat ambiental del mar. Des del punt de vista dels ecosistemes existents, la reserva marina hauria de ser molt més gran, tant a les bandes com al sud de l’illot de l’Aire, però no es pot fer per un tema competencial.

Aquesta petita dimensió s’ha de tenir en compte quan es demanen unes regulacions o unes altres. La proposta que ha sortit a exposició pública preveu permetre la pesca a la banda de ponent (a partir de Biniancolla). Pel que fa a la zona que queda a llevant (al voltant d’Alcalfar i s’Algar) té molt propers els límits de la reserva proposada, de forma que sortint recte o girant cap al nord, s’accedeix a l’àrea que no té cap restricció. Es tardarà més a sortir del port de Maó que a sortir de la reserva marina de l’Aire.

En les al·legacions presentades, el GOB demana que es faci una regulació més estricta en el submarinisme turístic que es realitza a algunes coves que presenten una fragilitat ambiental elevada, destacada així als estudis científics. També es demana la disminució d’algunes arts professionals i la prohibició (a l’Aire i a la Reserva del Nord) de qualsevol tipus de competicions de pesca.