La Fundació Mava impulsa un programa que treballa a diferents indrets de l’entorn mediterrani per tal de preservar les pràctiques culturals que ajuden a la conservació dels valors naturals. Menorca hi està inclosa amb els acords de custòdia agrària del GOB i aquests pròxims dies l’illa acollirà una trobada de coordinació de totes les zones pilot que hi participen.
Les comunitats humanes, amb les seves interaccions amb el medi al llarg de la història, han desenvolupat pràctiques culturals que, fins fa no tants anys, eren molt sostenibles. Molta gent treballa per a poder mantenir i reconduir correctament aquests sistemes de gestió.
Representants d’organitzacions que treballen amb les deveses i els montados de l’oest de la península, de les zones de muntanya de l’Atles del Marroc, de la Reserva de Biosfera de Schouf al Líban, o de l’illa grega de Lemnos, juntament amb diferents experts internacionals, es reuneixen a Menorca per a aprofundir en les estratègies.
La xarxa de finques amb acords de custòdia del territori que promou el GOB a Menorca forma part d’aquesta iniciativa internacional. A les explotacions agràries, s’apliquen mesures que s’han demostrat útils a d’altres indrets i es treballen experiències de recuperació de fertilitat, manteniment de biodiversitat, diversificació de producció, millores en la comercialització, etc.
La reunió que es farà aquests pròxims dies a l’illa servirà per a revisar la implementació i el progrés en l’obtenció de resultats dels projectes i del conjunt del programa mediterrani de Paisatges Culturals i el seu procés d’avaluació. Els participants podran conèixer millor també altres aspectes de Menorca i veure alguns casos pràctics.
La Fundació Mava va ser creada per Luc Hoffmann, un dels pioners de la conservació internacional, que va tenir actuacions decisives en la preservació d’espais com Doñana o la Camarga francesa, que va ajudar a impulsar organitzacions com la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) o com el World Wildlife Found (WWF) i que va apostar per regulacions sense fronteres, com el Conveni internacional de Ramsar sobre les zones humides.
Per al GOB, és una gran satisfacció que Menorca hagi pogut entrar a formar part del programa de Paisatges Culturals de la Fundació Mava i que s’hagi elegit l’illa com a lloc de la trobada internacional.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 5472 lectures