En menys d'un mes s'han trobat dues tortugues marines (Caretta caretta) afectades per plàstic a la costa de Menorca.
Una de les funcions del Centre de Recuperació de Fauna Silvestre és la de recuperar les tortugues marines que es troben ferides al nostre litoral. Després d'un examen preliminar i unes primeres cures, s'envien al centre Palma Aquàrium a Mallorca (gestionat pel COFIB) on tenen unes instal·lacions i un equip tècnic especialitzat en aquest tipus d’animals marins.
A finals d'agost d’aquest any, va arribar un avís d'una tortuga as Freus de la Mola de Maó. Quan els treballadors del Centre de Recuperació hi van arribar, es van trobar amb un exemplar jove amb una corda de plàstic al voltant de l'aleta anterior. Feia tant de temps que la corda estava enredada a l’aleta, que la sang havia deixat de circular i li van haver d'amputar l'extremitat.
El cas més greu va arribar a mitjans de setembre, amb un avís de tortuga marina a s’Arenal d'en Castell. La tortuga estava a la superfície de l’aigua amb ferides provocades per hèlix de barca. Es va traslladar immediatament a Palma on es va fer un primer diagnòstic. Les lesions de la closca eren anteriors i ja estaven cicatritzades, però la tortuga presentava una obstrucció intestinal severa, inflamació generalitzada i una coloració atípica de la pell i de la mucosa. Es va veure que l'obstrucció intestinal era per una gran quantitat de plàstics que havia ingerit.
L'obstrucció era tan severa que es va haver d'operar la tortuga, per mirar de retirar el material que estava causant el mal i es va poder comprovar que fins i tot tenia material plàstic adherit a les parets dels budells. Li van extreure un tros de got de plàstic, envasos d’aliments, fil de pescar, trossos de plàstic dur, i molt més. Hem adjuntat al final d'aquesta nota algunes fotografies del que es va trobar a l'interior de l’animal, però alertem que poden ferir sensibilitats.
Malauradament la tortuga va arribar a morir. L'informe de la necròpsia revela una alteració de molts dels òrgans de la tortuga, segurament per l'acumulació de plàstics. Tenia poc greix i múscul, el fetge, els ronyons i el cor tenien alteracions de forma, coloració, consistència i textura. Es va trobar plàstic a la bufeta i les parets dels intestins estaven inflamades amb pus i cobertes de material plàstic.
Aquests dos casos no són una excepció, cada any moren més de 100.000 mamífers marins i tortugues per culpa dels plàstics. Els animals difícilment poden diferenciar entre una bossa, un got o un embolcall de plàstic d'una medusa, un calamar o un peix. Com s’ha pogut comprovar amb el cas de la tortuga de s’Arenal d’en Castell, el plàstic que ingereixen per error, acaba adherint-se a les parets de l’aparell digestiu i provocant obstruccions intestinals greus.
No podem continuar ignorant aquest problema que ja es considera una epidèmia. Arriben cada any més de 8 milions de tones de plàstic a la mar i, si seguim sense fer res, la xifra continuarà augmentant, ja que els sistemes de tractament de residus actuals no poden processar l’enorme quantitat de plàstics que es consumeixen diàriament.
És hora de fer un canvi en els nostres hàbits de consum envers el plàstic d'un sol ús, Rebutgem tots aquells productes amb envasos innecessaris, Reutilitzem els objectes donant una segona, tercera o cinquantena vida útil i Reciclem tot allò que no hem pogut reduir o reutilitzar.
Està en les nostres mans una mar neta i plena de vida o unes aigües mortes i plenes de plàstics.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 2430 lectures