Continua creixent la quantitat de gent que busca un món millor. A principis de març, el col·legi d’educació infantil i primària Mare de Déu del Toro de Ciutadella va firmar el conveni amb el qual es compromet a no emprar vaixelles de plàstic d’un sol ús a les seves festes i celebracions.
Un estudi publicat a la revista Science Advances revela que fins al 2017 la humanitat havia produït 8.300 milions de tones de plàstic, l’equivalent al pes de 822.000 Torres Eiffel. El mateix estudi remarcava que de tota aquesta producció gairebé 5.000 milions de tones s’havien convertit en residus que s’acumulen a abocadors i a la natura.
El problema el trobem en el fet que els residus plàstics, durant el seu lent procés de degradació, alliberen nombroses substàncies químiques que són nocives per als organismes i per als ecosistemes. Entre aquestes substàncies, trobem el metà i l’etilè, dos potents gasos d’efecte hivernacle que són expulsats pels plàstics en estar exposats a radiació solar. Per tant tenim 5.000 milions de tones de plàstic acumulades al nostre planeta que alliberant gasos d’efecte hivernacle i aquesta xifra augmenta cada dia que passa.
El polietilè, emprat en les bosses de la compra i en la majoria dels objectes de plàstic d’un sol ús que es consumeixen diàriament, és el pitjor enemic del clima, ja que és el component que més gasos emet durant la seva degradació.
Si volem aturar l’increment d’aquesta important font, no registrada, de gasos d’efecte hivernacle, hem de començar a eliminar tots aquells plàstics que siguin prescindibles o substituïbles per materials més sostenibles de la nostra societat.
A partir d'un acord amb la Fundació per a la Preservació de Menorca i la Fundació Marilles, el GOB està servint vaixella biodegradable a aquells centres educatius que s'apuntin a fer el canvi a les seves festes. Es tracta de materials elaborats amb cel·lulosa provinent de la part vegetal que no s'empra de la canya de sucre, i també de cartró i fusta. Aquí trobareu un llistat de comerços que venen aquest tipus de vaixella a Menorca.
Animem així mateix a aquelles escoles que ja hagin fet el canvi, a adherir-se a la iniciativa per unir forces envers aquesta problemàtica que afecta de manera global.
Aprofitam per demanar màxima responsabilitat amb el control de guants de plàstic, que aquests dies s'usen molt per fer la compra. Per favor, si no els feu servir més, posau els guants a una paperera o contenidor. Aquests dies se'n veuen molts per carrer. Són plàstics lleugers, que amb el vent poden sortir fàcilment de la ciutat i acabar afectant el medi natural.
Aquí podeu trobar la relació de centres educatius que s'estan sumant al #Compromís2020SensePlàstic.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 1542 lectures