Hi ha plantes i animals que reaccionen ràpidament en funció del maneig que es fa d'un territori. Els acords que el GOB fa amb les finques de Custòdia Agrària inclouen un seguiment, dues vegades l'any, d'indicadors de vida silvestre que permeten avaluar la bona salut ambiental dels territoris. Aquests dies s'ha iniciat el treball de camp de la primavera.
Gran part de la biodiversitat que trobem al camp menorquí depèn de d'una gestió agrària adequada. Un maneig responsable potencia la presència d’insectes i de gra, és a dir, aliment de petits mamífers i ocells i l’origen d’una rica xarxa tròfica en la vida silvestre.
La relació entre el tipus de pràctica agrària i la biodiversitat és evident, però manquen estudis científics que hagin seguit l’impacte de la gestió agrària en la fauna i la flora. Des del programa de Custòdia Agrària es du a terme una investigació per estudiar aquesta interrelació amb l’objectiu de fonamentar la necessitat d’aplicar pràctiques agràries sostenibles.
Durant aquesta primavera celebrem el quart seguiment d’indicadors de biodiversitat a les finques adherides al programa de Custòdia Agrària. Treballem de manera coordinada amb altres indrets del mediterrani per tal de donar fonaments i visibilitat a la relació entre unes pràctiques culturals, com les que configuren el camp de Menorca, i la salut ambiental que això suposa a l’ambient rural.
L’estudi para atenció a varis grups biològics. Per començar les papallones, un insecte que té una gran sensibilitat davant canvis climàtics i les variacions en la composició dels hàbitats. Amb una certa formació, es poden aprendre a detectar les diferents tipologies i a recomptar-les. També estudiem la vegetació entre els cultius o aquella que ens indica la intensitat de pastura que ha patit o pateix un terreny.
Un bioindicador molt interessant que sovint passa desapercebut és el grup dels copròfags, format bàsicament per insectes que s’alimenta majoritàriament d’excrements. Estudiam la seva activitat en els femtes del bestiar com un reflex de la salut i el benestar animal.
Els indicadors que busquem es poden avaluar de manera senzilla mitjançant la col·laboració de voluntaris formats en el tema. Després de casi dos anys, comptem amb un grup de gent consolidat que es sent part del projecte i que gaudeix realitzant aquest treball. També comptem amb el suport d’un grup d’experts què ens ha guiat i aconsellat des del primer moment.
El programa de Custòdia Agrària del GOB Menorca recolza aquelles finques que aposten per una gestió sostenible. Amb la signatura d'un acord entre els pagesos i l'associació, es pacten una sèrie de mesures que potencien la presència d’una elevada riquesa ambiental en els seus terrenys.
És precisament aquesta rica biodiversitat la que dota els productes de les finques de custòdia agrària del valor afegit lligat a la conservació ambiental i el motiu pel qual s'encoratja a prioritzar-ne el seu consum per part de la gent que estima el medi ambient.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 2110 lectures