Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Demanam que s'incentivi la pesca professional del cranc blau

Pestanyes primàries

Femella de cranc blau fotografiada a Menorca

 

De cada vegada es veuen més crancs blaus a la costa de Menorca. Es considera una de les espècies més invasores del Mediterrani. Hem demanat a la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear que s'incentivi la pesca professional d'aquesta espècie, com a mesura de control de la seva població. El cranc blau es va detectar per primera vegada l'any 2017, i ja s'ha escampat per bastants zones de la costa de l'illa.

El cranc blau arriba a ser molt gros, més de 20 cm d'ample, i és molt agressiu. Impacta de manera important els ecosistemes que colonitza. Menja crustacis, mol·luscs, peixos i algues. Viu sempre prop de la costa a menys de dos metros de profunditat, sobretot a desembocadures de torrents, on hi ha mescla d'aigua dolça i salada. És originari de les costes atlàntiques americanes, des del Canadà fins l'Argentina. Avui dia està en expansió a Europa i altres parts del món. Al Mediterrani es va introduir a la part oriental a la dècada de 1930. Cap a 2012 es va detectar a la costa mediterrània ibèrica. Sobretot al Delta de l'Ebre ha colonitzat tot tipus d'espais, provocant un dalt a baix al sector de l'aqüicultura i la pesca. Té unes mordales tan potents que li permeten depredar als cultius de musclos i escopinyes, i destrossar els ormejos de pesca.

A Menorca es pot veure, per exemple, a cales del sud, Es Grau, port d'Addaia o les platges d'Algaiarens. Adjuntam unes imatges de vídeo cedides per Lalo García i Txell Sabartés, enregistrades al port d'Addaia, on es pot observar la seva capacitat de nedar, impulsant-se amb les potes posteriors aplanades. Es demana colaboració ciutadana per a coneixer millor aquesta espècie. Si la detectau es pot comunicar al projecte biodibal de la UIB.

S'ha calculat que cada femella pot pondre de l'ordre d'un a dos milions d'ous. Les larves viuen al plàncton, de manera que són dispersades pels corrents marins. És gairebé impossible erradicar aquesta espècie una vegada ha colonitzat un territori. El cranc blau és una espècie gastronòmicament molt valorada a la seva àrea d'origen. Està catalogada com espècie comercial. Al Delta de l'Ebre l'estan promocionant en la restauració. És una mesura que ajuda a pal·liar els efectes negatius sobre el sector pesquer i crea una pressió directa sobre la població de cranc blau. Consideram que abans de que el cranc blau vagi a més aquí ja s'hauria d'incentivar la pesca professional d'aquesta espècie i la promoció com a producte gastronòmic. Amb aquest esperit hem dirigit una petició a la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear.