Dimecres passat vam seguir debatent en la segona jornada d'Estiu 0. Identificades les prioritats dels participants durant la primera jornada, la sessió de la setmana passada fou dedicada a analitzar quatre aspectes que incideixen de ple en la nostra manera de viure, tant individualment com en comunitat: els límits i les oportunitats de l'Activisme, el Turisme, el Benestar i l'Alimentació.
Des de l'organització estem molt contents de la participació, del debat i dels temes que van sorgir-hi. No només ens vam enriquir i vam aprendre, també es va generar un ambient molt estimulant al terrat del Molí del Rei.
Vam proposar de fer un exercici comparatiu entre generacions. Per açò vam comptar amb la participació de na Laura, en Sebastià, na Diana, n'Onofre i na Xisca. Persones en certa manera conscienciades amb els problemes de l'illa.
Amb ells vam poder comparar diferents punts de vista, sensacions i vivències envers alguns temes socials i ambientals que ens preocupen i la seva evolució durant els darrers anys. (La lluita pel territori, la reivindicació de la cultura pròpia o, avui dia, el sorgiment de moviments feministes i LGTBI.)
Tot i la diversitat d'idees i la fluïdesa que van definir les gairebé dues hores de col·loqui, una idea ben definida es va anar evidenciant com la clau de la majoria de canvis: el ritme de vida i la malentesa optimització del nostre temps.
El model frenètic a què ens ha duit la societat de consum ens desvincula del benestar alimentari, del comerç local i la seva saviesa, d'un turisme més controlat i respectuós, de l'activisme i el veïnatge... Aquest ritme de vida ens frustra sovint la voluntat d'aplicar certs canvis personals dels quals ja hem pres consciència.
Durant la jornada també vam poder gaudir de la inspiradora creació artística de na Rosa, amb un mural basat en l'insostenible consum de territori dels models turístic i agrari. El monocultiu del turisme de sol i platja se suma a la indústria lletera a partir de la vaca frisona (i l'elevat consum de recursos que impliquen aquestes dues icones de l'illa "blanca i blava".)
Per acabar vam degustar un assortit de formatges de Cas Ferrer de Sa Font, amb pa de La Marcona i gaspatxo de verdures de Santo Domingo: Salut, Natura i Proximitat.
I seguim: aquest dimecres dia 19 a les 20 h, després de la contextualització inicial i de parlar sobre benestar social i ambiental seguirem amb la tercera jornada de debat. En aquest cas parlarem de possibilitats productives de la nostra economia i els nostres recursos.
Un dels objectius principals de l'ecologisme -potser el més important- és la viabilitat econòmica. Cercam un model productiu que no sigui funcional només a curt termini (com l'actual) sinó també sostenible amb els recursos i les persones a llarg termini.
Per aquest motiu hem convidat tres empreses menorquines, una de cada sector econòmic (agrari, turístic i industrial) que aposten per la sostenibilitat. L'objectiu és compartir impressions i experiències sobre els seus projectes. També debatre i comentar nous espais de producció econòmica sostenible.
Per acabar, comptarem amb un petit concert del grup musical Verlaat i d'un nou tastet de productes de Custòdia Agrària, potenciant la versatilitat que ens poden donar els productes locals, sans i de temporada.
Volem seguir donant les gràcies a totes les persones que ho estan fent possible: als participants en viu i en línia, als tècnics de so i càmera, a la brigada de l'Ajuntament de Maó per les cadires i a tot l'equip del GOB per la gran feina. També hem de donar les gràcies al Fons Menorquí de Cooperació i a la fundació MAVA per la viabilitat econòmica del projecte.
Trobareu les dues jornades anteriors al següent enllaç: https://www.youtube.com/results?search_query=gobmenorca
Ens tornam a veure dimecres!
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 967 lectures