Les plagues són indicadores de desequilibris en els nostres terrenys. Més enllà del tractament puntual sobre una plaga, és fonamental entendre les causes i treballar cercant sistemes naturals per evitar que es repeteixin. Aquesta manera de treballar es va explicar a pagesos professionals dins el programa de Custòdia Agrària que impulsa el GOB.
El passat dissabte 20 de març es va celebrar una jornada formativa sobre el món de l’agroecologia amb Axel Torrejón, un expert que després de molts anys treballant i assessorant varis indrets arreu del món, transmet amb molta certesa que per tenir uns cultius sans, s'ha de començar fent feina amb el sòl i tota la vida microscòpica que s’hi troba.
La jornada va començar amb dues hores de teoria introductòria. Es va parlar de la importància de les 3Ms, és a dir, observar la relació entre la matèria orgànica, els minerals i la microbiologia del sòl, com a primer pas per establir el full de ruta en el maneig adequat de les finques.
També es va explicar allò que indiquen les plantes que creixen als nostres cultius: excés o falta d'humitat, manca o sobrant de nutrients, problemes de compactació del sòl fèrtil, etc. Es va tractar el concepte de «trofobiosi» [trofo: aliment, biosis: existència de vida] que intenta donar una explicació a la presència de moltes plagues i malalties de les plantes en relació al seu estat nutricional i fisiològic.
Després es va poder gaudir de dues hores de pràctica a la finca hortícola de Santo Domingo. Allà es va parlar sobre la importància de dissenyar correctament la zona productiva, on és molt important mantenir files de biodiversitat vegetal tant al perímetre o com a l'interior dels cultius. Aquestes zones amb flors acullen insectes i aus auxiliars que ajuden a mantenir l’equilibri ecològic.
En una part de taller experimental, es va mostrar com elaborar casolanament tractaments preventius i més amigables amb el medi ambient per tal d’afavorir la microbiologia de la fulla, els talls i les arrels. Sistemes senzills que poden augmentar molt els resultats de les produccions, gràcies al foment de col·laboracions entre fongs, plantes i fauna beneficiosa.
Quan els insectes ataquen reiteradament els cultius, estan donant un avís de que el sòl està malalt, que hi manca diversitat i que probablement les plantes no tenen una nutrició equilibrada.
«Quan estem malalts és perquè el nostre aliment està malalt, el nostre aliment està malalt perquè les nostres plantes estan malaltes i les nostres plantes estan malaltes perquè el nostre sòl està malalt» (Jairo Restrepo Rivera, Fundació Juquira Candirú)
Aquesta activitat formativa enfocada a professionals del món agrari és la primera d’un cicle que engega el programa de Custòdia Agrària dins el marc del projecte «Foodnected», gràcies al suport de la Fundació MAVA i el Consell Insular de Menorca.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 1098 lectures