Hi ha moltes maneres d'analitzar les dades i de titular les notícies. De vegades, les dades s'analitzen bé, però els titulars no hi fan gaire justícia. Com en el cas de la central elèctrica de Maó.
Aquests dies hem vist un titular anunciant que les turbines de la central tèrmica de Menorca han reduït la seva contaminació en un 83 %, gràcies a la injecció d'aigua depurada. Qualsevol persona que no conegui els detalls del funcionament de la fàbrica on es genera energia a l'illa pensarà que tota la central ha tingut aquesta reducció. Però no és així.
La producció elèctrica que es fa a Maó es genera amb tres motors dièsel, que funcionen sempre, i cinc turbines, que s'engeguen i s'aturen en funció de la demanda. Per tant, quan es parla de "les turbines" de la central, no queden inclosos els motors dièsel, que estan en marxa les 24 hores i que cremen fueloil, un combustible bastant més contaminant que el gasoil.
Però n'hi ha més. De les cinc turbines, només tres reben injecció d'aigua depurada per reduir contaminació. O sigui, que quan es parla de "les turbines" de la central, no es refereix a totes, sinó a tres de les cinc.
I darrera puntualització: la injecció d'aigua depurada serveix per baixar la temperatura de combustió i disminuir la formació d'òxids de nitrogen, sense reduir, per tant, les altres contaminacions com el CO2, els òxids de sofre o les diferents partícules.
En resum, que l'estalvi del 85 % en emissions es refereix a tres dels vuit sistemes de generació d'electricitat, que no sempre estan en marxa i només pel que fa als òxids de nitrogen. Una conclusió bastant diferent a pensar que tota la central ha reduït un 83 % la seva contaminació.
Considerant el funcionament de cada sistema durant 2019, segons les dades oficials publicades, i sabent que la central de Maó ha treballat un 18,1 % manco que en 2019 (per l'aturada econòmica derivada de la pandèmia), es pot estimar que amb la injecció d'aigua depurada (que ha tingut un cost sobre projecte de més d'onze milions d'euros) la central elèctrica de Maó hauria reduït menys del 30 % dels gasos de NOx, sense cap efecte sobre les altres contaminacions.
Unes dades que caldria matisar bastant si consideram que durant bona part de 2020 les obres per portar aigua de la depuradora no estaven acabades i es va funcionar amb una mitja superior als 400 viatges de camió cada mes.
Fets aquests aclariments, el GOB vol recordar que s'ha comprovat en reiterades ocasions que la contaminació que afecta la població de Maó s'incrementa molt quan hi ha vent del nord. Per això, l'associació ve demanant que quan hi hagi previsió de vents del quadrant nord s'aturin els motors dièsel (els més contaminants).
La solució a la contaminació atmosfèrica passa per racionalitzar els consums i per apostar per anar substituint els combustibles fòssils actuals per les renovables.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 4332 lectures