Un nou episodi s'ha donat amb els dos macro hotels de Son Bou. Ara, l'Ajuntament d'Alaior en nega per escrit que el GOB pugui accedir a l'expedient de modernització dels immobles. El GOB ha presentat un Recurs perquè entén que s'estan vulnerant tant el dret d'accés a la informació pública com el deure de transparència.
El 2017, l'empresa Melià va presentar un projecte per tornar a consolidar els dos grans edificis que es troben a primera línia de mar i que constitueixen un dels principals impactes paisatgístics fets a la costa de Menorca en els anys setanta.
El GOB va estudiar el projecte i va comprovar que no es feien rebaixes en l'alçada dels edificis -que presenten planta baixa més 11 pisos- i que s'incrementaven els volums inferiors. A l'entendre que no resulta lògic plantejar una nova consolidació d'unes construccions que actualment només podrien tenir planta baixa més dos pisos, es va intentar que l'empresa replantegés la seva proposta, però no hi va haver resposta positiva.
Per tant, es va optar per consultar tot l'expedient des dels inicis. Això va permetre descobrir informes sorprenents, com el que s'havia fet per atorgar la llicència original, on es deia que els dos hotels millorarien el paisatge, o que l'arquitecte municipal d'aquell temps actuava a la vegada d'apoderat dels propietaris dels terrenys.
Però també va permetre detectar irregularitats respecte de la llicència atorgada.
Efectivament, la dimensió de la parcel·la que anava lligada a la llicència sembla que mai es va respectar. Les parcel·les on es situen els hotels no arriben a la superfície compromesa. Tota la recerca històrica que ha anat fent l'Ajuntament segueix confirmant que la construcció no s'ajusta a les condicions -ja prou favorables- de la llicència atorgada en 1971.
Tampoc els soterranis, sobre els que estan alçats els hotels, serien legals, perquè la llicència original contenia una prohibició expressa a construir-los. A més, una part de les parcel·les declarades per l'empresa és en realitat zona verda pública.
Tot això fa molt complicat que es pugui donar llicència de modernització a una construcció que, en realitat, no compleix els requisits de legalitat exigits.
Atès que l'Ajuntament no ha resolt el projecte de modernització en cap sentit, el passat mes de març el GOB va sol·licitar consultar l'expedient de modernització i poder saber les noves documentacions que hagin pogut anar sorgint.
S'ha hagut d'anar insistint perquè no se rebia resposta. Finalment, l'Ajuntament ha contestat denegant l'accés sota l'argument que és un expedient no finalitzat. Això contradiu la legislació vigent, des de l'europea fins la local. El dret a accedir a la informació està reglat i ha costat molts anys acabar amb la foscor que sovint imperava en determinades decisions públiques.
El GOB lamenta que es torni a antigues pràctiques, en ple 2021. Es desconeix quines coses són les que no es volen que es coneguin, però accedir a la documentació no és demanar un favor, sinó exercir un dret. S'ha presentat un Recurs de Reposició perquè es reconsideri aquest gest inaudit de manca de transparència.
En opinió del GOB, a Son Bou hi ha una oportunitat única per refer el greu error dels anys setanta. Menorca no pot fer la seva aposta de futur consolidant impactes com els dos hotels que desfiguren tota la platja i que necessiten d'un turisme massiu tot inclòs per funcionar. L'Ajuntament hauria de fer feina per reconvertir-los, no per amagar la documentació a la ciutadania.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 3979 lectures