Ahir sortia a la premsa que el Partit Popular farà una pregunta al Senat per demanar que s'acabin les obres que es troben aturades al moll de Cala Corb. Tant el discurs polític com la ressenya periodística necessiten algunes puntualitzacions.
L'obra que Autoritat Portuària va licitar contemplava un moll sòlid a la zona de Moll d'en Pons i, en arribar a la punta de Cala Corb, continuar amb una passarel·la de llenya volada (de l'estil de la que hi ha a Calesfonts). Això es va decidir així perquè a Cala Corb hi ha molta més profunditat i un moll d'obra resultava més impactant i complicat.
Però a mitja execució es va veure que s'estaven abocant grans quantitats de materials a Cala Corb. En no quadrar aquesta actuació amb l'obra anunciada, el GOB va demanar consultar el projecte licitat. El mateix dia, Autoritat Portuària va paralitzar l'obra.
Aquest canvi de tipologia d'intervenció es va decidir sobre la marxa, sense cap autorització prèvia ni cap previsió d'impacte ambiental. Es va dir que era perquè les roques no aguantaven bé la subjecció de la passarel·la, però el projecte licitat inclou un peritatge de solidesa d'aquesta zona de penyal que assegura que la roca ofereix garanties.
Havent de decidir si continuar o tornar enrere amb la intervenció, es va acordar demanar una valoració ambiental a l'Institut Oceanogràfic. Les immersions científiques a la zona on s'havia actuat van constatar importants afectacions sobre el medi marí, atès que les roques van rodolar fins gairebé meitat de la cala. També es va documentar l'eliminació quasi total d'una colònia de corall protegit.
A partir d'aquesta constatació, segons la legislació vigent, ha de ser l'autoritat ambiental que dictamini el procediment a seguir. En aquest cas, per ser el port de Maó de competència estatal, el cas va ser comunicat per part d'APB al Ministeri de Medi Ambient. No consta que hi hagi hagut resposta encara.
Fins aquí la descripció dels fets tal i com van succeir. Ara toca fer algunes valoracions.
La pregunta feta pel senador no s'interessa per saber com és possible que es fes una obra d'aquest estil sense estudi previ d'impacte ambiental, cosa que hauria evitat el conflicte que s'ha generat.
Tampoc vol saber com és possible canviar dràsticament la tipologia d'una obra després d'haver estat licitada, cosa que podria implicar que altres empreses haguessin optat amb millors condicions a la licitació.
La pregunta al Senat no s'interessa per saber com és possible que les roques no aguantin la passarel·la quan prèviament s'ha fet un peritatge que ofereix garanties.
La pregunta tampoc no s'interessa en saber les afectacions ambientals produïdes ni com resoldre el conflicte d'una obra pública que afecta una espècie protegida.
El Senador i els dirigents del Partit Popular només demanen que l'obra s'acabi de forma urgent. La resta no importa. I és una llàstima.
És una llàstima perquè en el GOB ens consta de primera mà que a Menorca hi ha moltes persones d'ideologia conservadora que fa estona que han entès que les qüestions ambientals són importants i que la seva defensa no ha d'estar vinculada a un determinat espectre ideològic.
Aquí els dirigents del principal partit conservador encara es signifiquen per impedir l'accés a expedients municipals i després declarar d'urgència els tràmits, amb l'objectiu de mantenir hotels com els de Son Bou, en tost de facilitar una reducció del seu impacte paisatgístic.
O impossibiliten que es vegin els expedients d'infractors ambientals, com aquells que fan set piscines il·legals. O es posicionen contra la Llei de la Reserva de Biosfera.
En el GOB sabem que fa temps que l'economia i la conservació del medi ambient poden anar de la mà. Però per aconseguir-ho cal saber conduir les coses, deixar d'ignorar la legislació ambiental i creure de veritat que no podem seguir cometent els mateixos errors perquè uns pocs en treguin un benefici a curt termini.
Convidam aquests dirigents polítics a mirar cap Europa, on fa temps que els temes ambientals són molt més transversals que aquí.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 3507 lectures