Les jornades que es celebren els pròxims 12 i 13 de maig a Menorca reuneixen experiències altament interessants per entendre la possibilitat de sumar economia i conservació. La gent interessada es pot apuntar aquí.
El restaurant Aponiente s'està convertint en un interessant altaveu a favor de la biodiversitat. El compromís ambiental es tradueix en la recuperació de maresmes salineres abandonades i amb laboratoris d'investigació per reduir el consum d'espècies que pateixen gran pressió pesquera, es promou la reutilització de subproductes que actualment es tiren i es fa recerca de nous aliments amb major capacitat de producció. Juan Martín, responsable dels projectes ambientals, oferirà aquesta ponència.
Havhost és una organització dedicada al cultiu marí regeneratiu a Dinamarca. La seva fórmula requereix unes infraestructures molt senzilles i s'està replicant al llarg de la costa danesa generant comunitats compromeses amb la producció d'aliments de qualitat que capturen carboni i amb un sistema fàcil de reproduir. El seu director executiu, Joachim Hjerl oferirà la xerrada. Les jornades compten amb traducció simultània.
La necessitat d'avançar en una economia que incorpori la problemàtica ambiental és un repte cada vegada més urgent. Els informes científics internacionals venen advertint que s'acaba el temps per apostar per canvis significatius. Per entendre aquest context i veure les opcions que hi ha el davant, el professor Fernando Valladares, membre del Consell Superior d'Investigacions Científiques, oferirà la conferència inaugural.
La importància de les salines artesanals com a espais de refugi de fauna ha anat en augment en els darrers temps i es cerquen noves activitats econòmiques que permetin conservar aquests indrets. El projecte MedArtSal fa cada any una convocatòria per impulsar noves economies arreu del Mediterrani. Macarena Castro, doctora en biologia de la Universitat de Cadis, explicarà les noves experiències que s'estan descobrint.
Les salines de la Concepció, al fons del port de Fornells, són el darrer reducte on es va produir sal a Menorca. L'actual propietat vol restaurar de manera artesanal tot el recinte. Per preservar i millorar les opcions de la riquesa biològica de la zona, s'ha signat un acord de custòdia del territori. Guillermo Casas, enginyer representant de la propietat, i Miquel Camps, coordinador de política territorial del GOB, presentaran la idea de recuperació d'aquest indret que suma importants valors culturals i naturals.
L'associació Salarte treballa en la recuperació de salines i zones properes, les múltiples economies que s'hi generen, la posada en valor dels coneixements culturals associats a aquests espais i l'impacte positiu que es pot induir damunt els seus valors naturals. Mara Escassi i Juan Martín explicaran les experiències que es vénen impulsant.
Una taula rodona final intentarà sumar les aportacions i combinar propostes cara al futur.
Les jornades es celebren al Llatzeret de Maó el primer dia, amb posterior visita a l'Illa del Rei, i a les salines de la Concepció el segon dia, amb trasllat a Mongofra Nou.
La matrícula cobreix transport i menjars. Es pot optar per l'assistència els dos dies o només a una de les jornades. Més informació aquí.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 1415 lectures