Més d’una quarta part de l'àrea especial de busseig de la Reserva Marina de l’Illa de l’Aire ha quedat desprotegida, tot i mostrar una resposta positiva al règim de protecció que se li aplicava. El GOB ha demanat poder veure els informes que han justificat tal desprotecció.
Fa unes setmanes ens sorprenia la modificació del Decret 26/2019, que regula la Reserva Marina de l'Illa de l'Aire. Entre altres coses que s'han canviat, una de molt important és que es redueix més d’un 25% la ja minsa Àrea Especial de Busseig. En aquesta zona només estava permesa la pesca amb canya des de terra i el busseig sense captura. Ara s'hi permetrà la pesca professional i la recreativa.
Aquesta modificació del decret no fa sinó agreujar un problema molt crític i és la poca protecció que tenen els nostres ecosistemes litorals. El GOB ja fa temps que ve denunciant la manca de vigilància efectiva que pateixen les àrees marines protegides de Menorca, si a això li sumem la reducció d'aquestes àrees, sobretot les de màxima protecció, el que fem és dilapidar els ecosistemes marins, un recurs del qual no només depèn el sector pesquer sinó també molts altres sectors comercials de l’illa com el turístic.
Unes declaracions fetes pel servei de Recursos Marins a la premsa apunten que aquesta modificació respon, en part, a peticions fetes pel Consell Insular de Menorca. Per aquest motiu des de l'organització hem enviat escrits a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern Balear i a la conselleria d'Economia i Territori del Consell Insular de Menorca per demanar veure l'expedient i els informes que han fomentat la desprotecció d'aquestes zones.
No sembla que aquesta decisió s'hagi fet amb criteris científics. Els darrers estudis apuntaven a un augment de la biomassa i la mida de certes espècies a les zones que amb la recent modificació del decret han quedat desprotegides. La Reserva, creada just en 2019, començava a fer una funció interessant, que ara probablement es perdrà.
Val la pena recordar que la Unió Europea està marcant com a objectiu per l'any 2030 que hi hagi un mínim del 10 % de la superfície marina que tengui el màxim nivell de protecció (conegudes com a zone No Take). Menorca està molt enfora d'aquest percentatge. Si s'agafen com a referència les masses d'aigua costanera definides a la Directiva Marc de l'Aigua, tindríem un 2,92 % sota el citat règim de protecció. Si s'agafa com a referència la superfície marina de la Reserva de Biosfera, llavors no arriba ni al 0,31 %.
Per tant, Menorca no només suspèn en la protecció de seu litoral, sinó que fa passes enrere havent-hi estudis que mostren l’efectivitat de les zones amb protecció estricta. Qualcú haurà d'explicar-ne els motius.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 1869 lectures