Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Petició per tornar a protegir l'illa de l'Aire

Pestanyes primàries

marinas.com

La desprotecció de la reserva marina de l'illa de l'Aire, que el Govern Balear va publicar el passat mes de setembre, es va fer sense cap informe que ho avalés. El Consell Insular ha desmentit també que ho hagués demanat. El GOB ha sol·licitat que es rectifiqui i es recuperi la protecció que hi havia abans.

Al BOIB de 06/09/2022 es va publicar el Decret 38/2022, en virtut del qual la  Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern Balear, aplica una modificació molt significativa sobre la Reserva Marina de l'Illa de l'Aire. En concret, redueix la zona més protegida en un 25 % de la seva àrea original, mentre que duplica la zona on es permet la pesca professional i recreativa.

No hi ha informe tècnic ni petició del Consell Insular

La modificació efectuada no compta amb cap informe científic ni tècnic que l'avali. Així ho ha pogut comprovar el GOB després de consultar tota la documentació que ha estat proporcionada pel Govern Balear després de les oportunes peticions formals.

No hi ha cap informe que analitzi les modificacions, que les valori ni que les contrasti amb la situació precedent. Només es repeteix, en alguns documents, que la desprotecció ha estat sol·licitada pel Consell Insular de Menorca.

Però tal afirmació, que figura en el propi Decret publicat, s'ha desmentit. El Consell Insular de Menorca no ha enviat cap petició de modificació de la Reserva Marina de l'illa de l'Aire al Govern Balear. Així es desprèn de la resposta per escrit que ha rebut el GOB després d'haver demanat al Consell l'expedient o informe que ha fonamentat la reducció de l'àrea especial de busseig a la Reserva Marina.

El departament competent insular en matèria de pesca confirma que no disposen de cap expedient o informe al respecte. En conseqüència, atès que no hi ha informe del Govern Balear justificant la modificació, i tampoc hi ha informe del Consell Insular sol·licitant la desprotecció, no s'identifica cap justificació del canvi realitzat.

La reserva marina ja tenia unes dimensions molt reduïdes

Cal recordar que la protecció de l'illa de l'Aire feia més de 30 anys que es venia sol·licitant des de Menorca i va venir avalada per un estudi científic, com es pot comprovar a l'acta del Ple de Consell Insular de Menorca de dia 16/10/2017, on la petició de la Reserva Marina, amb la zonificació que hi havia abans de la modificació del passat setembre, va ser aprovada per unanimitat de tots els membres de la corporació insular.

Es tracta d'una reserva marina molt petita, que just no arriba a les 720 hectàrees. Això és una superfície menor fins i tot que només la part integral de la Reserva Marina del Nord de Menorca. Per fer-se una idea, una barca que surti de la platja d'Alcalfar, ha de recórrer poc més d'un quilòmetre per ja sortir de la zona marcada com a Reserva. És la distància que ha fer una barca que surti de la colàrsega del port de Maó fins arribar a l'illa Pinto.

Amb tan poca dimensió, només les característiques especials del fons marí poden fer que es generi l'efecte de conservació, reproducció i repoblació que es pretén que facin les reserves. És per això que aplicar una desprotecció del 25 % sobre una àrea ja tan reduïda, ha de tenir una justificació molt clara. I en aquest cas no es detecta cap justificació.

La protecció començava a fer els seus efectes positius

Els estudis científics de seguiment que s'estaven fent sobre la reserva marina, confirmen que, tres anys després de la declaració de la reserva, s'estava començant a notar la recuperació de la fauna marina, és a dir, l'objectiu de la protecció iniciava els seus fruits.

La desprotecció que ara s'ha aplicat afecta especialment les zones on la recuperació s'observava més clarament i farà perdre el procés esperat de tornar a omplir la zona de fauna i de poder colonitzar també les aigües exteriors a la reserva.

La zona fins ara protegida passarà a tenir la pressió de xarxes d'emmallament, palangró, volantí i potera. Amb 800 metres de xarxa per embarcació i dia, fins els 2.400 metres entre totes les embarcacions. Es podran calar tremalls i palangrons de fins a 200 hams per embarcació i dia.

Com es pot veure, serà difícil que les espècies es puguin recuperar a l'àrea que s'acaba de desprotegir.

La petició de rectificació s'ha enviat al Govern Balear i al Consell Insular

El GOB, en escrit dirigit a la Consellera Mae de la Concha, recorda que la desprotecció aplicada no es va parlar dins la Comissió de Seguiment de la Reserva, ni ha comptat tampoc amb l'opinió de Xarxa Natura (la zona és Lloc d'Interès Comunitari).

També s'ha escrit al Consell Insular, per demanar que la institució menorquina es sumi a la petició de rectificació d'un canvi que, hores d'ara, ningú sap explicar d'on ha sortit.

Així mateix, el GOB recorda, en l'escrit de petició de rectificació, que la modificació aplicada contradiu els objectius marcats a nivell europeu i estatal, que demanen que per 2030 hi hagi un 10 % de les zones marines amb protecció estricta.