Aquest dissabte 4 de febrer s'explicaran a Maó dues experiències d’allò més interessants: olivars vius amb gran biodiversitat i èxit productiu, i obradors compartits per a petits productors. Serà a a la Sala d’Audiències del Claustre del Carme a partir de les 9:30 h, en el marc del Seminari d’Agricultura i Medi Ambient.
José Eugenio Gutiérrez, de SEO Birdlife, explicarà els resultats del projecte Olivares Vivos. Aquest projecte va sorgir per donar resposta a la crisi ambiental de l’olivar, resultant de la intensificació d’aquest cultiu i l’eliminació de tot allò que no fossin oliveres en els camps productius. Això, a part de reduir en gran mesura els serveis ecosistèmics que ofereixen els camps d’oliveres, els ha fet molt més vulnerables a les plagues i altament dependents de la compra d’insums.
Ara, després de 8 anys de projecte, ja tenen molt a dir sobre com millora la productivitat amb aquest model. A més, han creat un segell de qualitat per a certificar els productors que apliquen la seva metodologia. La iniciativa té un gran èxit i tenen llista d’espera de finques que s’hi volen adherir.
Qualsevol millora que es faci sobre aquest cultiu té potencial per a un gran impacte a nivell mediterrani, ja que les oliveres cobreixen més de 5 milions d’hectàrees. L’encert del projecte ha estat tal, que ara se n’ha començat una segona fase on la metodologia s’exportarà a altres països europeus i fins i tot s’ha adaptat a altres cultius.
Menorca està recuperant la producció d'oli, que fa temps ja havia estat present al camp menorquí, i s'espera que aquesta experiència pugui ajudar els productors de l'illa a millorar la seva aposta.
Després, Marta Terrassa explicarà de primera mà com està funcionant s’Obrador, un espai col·laboratiu per a l’elaboració de conserves i transformats vegetals que s'ha impulsat a Mallorca. Aquesta dotació dona resposta a la necessitat de molts petits productors per a transformar i comercialitzar els seus productes i està ajudant a impulsar nous productes amb valor afegit.
A s’Obrador ofereixen un servei d’elaboració de transformats vegetals a partir de les matèries primeres de cada productor. Els pagesos i pageses duen els seus productes i els tècnics de l’obrador fan la transformació en base a receptes per a la qual ja tenen registre sanitari i realitzen el procés d’envasat. El resultat: per un preu assequible els pagesos i pageses s’estalvien tota la feina de registre, elaboració i envasat i els costos de mantenir un obrador propi, i obtenen un producte llest per a la seva comercialització. A més, properament oferiran la possibilitat de llogar les instal·lacions i assessorament en la realització dels projectes de productor particulars.
Ambdós projectes són perfectament aplicables a una illa com Menorca on, a més, hi ha necessitat d’aquest tipus d’iniciatives. Cada ponència disposa d'un temps posterior per debat i per fer preguntes per part del públic assistent.
Per a més informació, vegeu el programa adjunt. La gent interessada es pot inscriure a través del següent formulari o bé visitant-nos a la nostra oficina del Camí des Castell 53, a Maó, de dilluns a divendres de 9 a 14 h i de 17:30 a 20 h (excepte divendres capvespre). En cas de dubtes es pot escriure al mail custodia@gobmenorca.com o trucar al 971350762.
Aquesta activitat compta amb el suport econòmic del Consell Insular de Menorca.
Vegeu aquí el vídeo commemoratiu dels 45 anys del GOB a Menorca
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 1641 lectures