Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Horta i fruita amb millor petjada ecològica

Pestanyes primàries

Les fruites i verdures produïdes a les finques de Custòdia Agrària presenten una petjada ecològica un 66 % menor que la de la mitjana de finques a nivell estatal.

Aquesta dada és important perquè tots ens alimentem, diverses vegades al dia. I l’alimentació és una de les principals activitats que consumeixen territori a nivell global. També és un gran emissor de gasos d’efecte hivernacle.

Però el fet és que en alimentació, com en tantes altres coses, no tot és equiparable. No té res a veure una finca intensiva -amb l’ús que fa d’agroquímics com fertilitzants sintètics, pesticides, herbicides, fàrmacs per al bestiar, etc-, amb com són gestionats el paisatge, la biodiversitat i el sòl a una finca de Custòdia Agrària.

Per a poder mesurar aquesta diferència, hem calculat la petjada ecològica d’alguns productes d’aquestes finques, a partir de les metodologies que s'apliquen a nivell internacional. L'entitat Global Footprint Network és qui elabora aquests informes. I els resultats mostren un impacte molt menor que les produccions habituals. Això vol dir que, si es poden seguir incorporant millores, podríem arribar a produccions amb petjada quasi nul·la, o fins i tot amb balanç positiu en alguns paràmetres.

La petjada ecològica mesura la demanda humana sobre el capital natural (els recursos de la Terra). La utilitzem per a calcular quina quantitat de recursos naturals del planeta es necessiten per a produir un bé o servei – en aquest cas, un quilo de fruites o verdures -, posar-lo a disposició dels consumidors, i gestionar els residus o impactes creats.

Per a calcular-la, es tenen en compte factors de la producció com el consum de combustibles i electricitat, l’ús de fertilitzants, la superfície de terres ocupada, o la mà d’obra necessària en el procés. En el cas d’aquest estudi, la reducció de la petjada ecològica en un 66% es pot desglossar en dues parts.

Per una banda, el consum de recursos per a la producció d’un quilo d’aquests aliments és un 44% menor que a les finques convencionals. Això es deu principalment a la reducció en l’ús d’agroquímics. Parlant en termes de petjada ecològica, el que es redueix és el territori natural necessari per a capturar el carboni emès en la producció dels fertilitzants, pesticides i herbicides que s’usen tant freqüentment en determinats tipus d’explotacions. A més, també es redueix l’ús de combustibles (i les emissions associades) per al transport del producte final, ja que aquests es consumeixen bàsicament de manera local. En general en un radi de menys de 10 km des del lloc de producció.

Addicionalment, la petjada ecològica dels productes de Custòdia Agrària es veu encara més reduïda quan tenim en compte les àrees forestals incloses a la finca. Tenint en compte aquesta variable, la petjada es veu finalment reduïda fins a un 66%. L’hem anomenat el «factor custòdia». I és que moltes de les terres del programa de Custòdia Agrària no serien considerades per l’agricultura convencional com a òptimes per a la producció. Aquestes finques aprofiten el paisatge en mosaic, que combina terres conreables amb zones de vegetació silvestre, per a la producció agrària.

Aquests espais naturals són preservats en el marc de la gestió sostenible que fan aquestes finques i incrementen la «biocapacitat»* de la terra. Bàsicament, fan d’embornals del carboni atmosfèric que anem alliberant en tantes de les nostres activitats, així com també de reservoris de biodiversitat.

Fruites i hortalisses, a l’igual que llegums i altres productes d’origen vegetal, mereixen especial atenció a Menorca. Necessitam augmentar la producció d’aquests aliments, i quina millor manera que fer-ho amb produccions sostenibles? Mentre que a nivell d’Estat es produeix prou per al consum intern i ser uns grans exportadors de fruita i verdures, a Menorca la producció local només cobreix el 6,5% del consum de fruita de l’illa i el 10% del consum d’horta**.

És important consumir productes de finques locals i donar suport, especialment, a aquelles compromeses amb uns mètodes de producció que beneficien la natura i preserven el paisatge. En aquest catàleg podeu veure les finques adherides al programa de Custòdia Agrària que fan venda directa.

Si voleu tenir una visió global del programa de Custòdia Agrària, el següent vídeo l’explica de manera resumida en un minut.

 

 

Vegeu aquí el vídeo commemoratiu dels 45 anys del GOB a Menorca

El càlcul de la petjada ecològica de fruites i verdures ha estat possible gràcies al suport econòmic de la Fundació MAVA, en el marc del projecte Foodnected.

_________________________________________________________________________________________________________

*Les terres forestals computades com a generadores de biocapacitat en aquestes finques no són el total de les terres forestals presents a cada finca, sinó només el percentatge equivalent al pes de la producció de fruites i verdures d’aquella finca, mesurat en calories. És a dir, si a una finca la producció de fruites i verdures representa un 30% de les calories produïdes en total (perquè també es produeix carn, formatge, cereals...), llavors només el 30% de la superfície forestal computa per a reduir la petjada ecològica. D’aquesta manera l’efecte custòdia queda equilibrat amb la realitat productiva de cada finca.
**Dades de l’Estudi del potencial de producció i fluxos alimentaris a l’illa de Menorca, 2020.