A Binigarba s'han de restituir les agressions que es van practicar sobre el terreny. Aquesta mateixa setmana haurien d'haver presentat un projecte de restitució i disposaran de 2 mesos per executar-lo. D'altra manera s'imposaran multes coercitives mensuals.
La resolució municipal indica que s'ha de retirar el material que es va abocar procedent d'altres excavacions, la restitució dels moviments de terres efectuats, així com els trams de paret seca afectats. El projecte de restitució s'ha de sotmetre també al criteri del comitè de Xarxa Natura.
Al lloc de Binigarba, entre Ferreries i Ciutadella, es va intentar en 2004 fer extraccions d'arena en format de pedrera industrial. Com que no s'aconseguien les autoritzacions corresponents, es va plantejar l'operació com si fos una millora de terres agrícoles.
El GOB va advertir que el projecte, presentat per la Societat Rural Menorquina Binigarba SRM en col·laboració amb el constructor i comercialitzador d'àrids Valeariano Allès Canet S.L, preveia actuar sobre una superfície de 127.527 m2 i amb un volum de desmunts de 444.628 m3 (cents de mils de metres cúbics). A la Memòria s'explicava que Valeriano Allès faria la inversió de condicionament dels terrenys a canvi de l'arena aprofitable per la construcció. Venia a ser altra vegada el projecte de pedrera abans denegat, però presentat en un altre format.
En 2007, es va concedir llicència per al projecte de condicionament agrícola. Al cap d'uns mesos, el GOB adverteix que s'està actuant fora de la zona autoritzada i que s'hi estan abocant materials provinents d'altres obres. La Direcció General d'Indústria envia ordre de suspensió de les obres advertint que va denegar expressament l'activitat d'extracció d'arena a aquest indret. S'obre un expedient de disciplina urbanística i l'activitat s'atura.
Un temps després, els promotors van presentar un projecte reformulat i van tornar a emprendre les extraccions, sense esperar a tenir llicència. En aquells moments Binigarba ja estava dins la Xarxa Natura 2000, d'espais naturals protegits a nivell europeu. Noves intervencions del GOB van aconseguir frenar les obres, que no tenien empar legal.
Finalment, els promotors no van acceptar les condicions que posava l'avaluació ambiental i la nova petició de llicència es va denegar. Ara, s'ha acordat l'obligació de restitució de les intervencions que es van fer sense cobertura legal.
El temps de descompte ha començat. La decisió de l'Ajuntament de Ciutadella es va prendre el 29/03/2023 i es disposava d'un mes per presentar el projecte de restitució, que ha de contemplar la retirada del material que es va abocar procedent d'altres excavacions, la restitució dels moviments de terres efectuats, així com els trams de paret seca afectats (que el GOB estima en uns 950 metres lineals).
El cas de Binigarba ha durat 19 anys i ha significat una feina constant de seguiment i de constatar vulneracions repetides. Finalment, sembla que s'ha acabat el joc d'influències i que haver duit a terme agressions ambientals amb tota consciència té un preu considerable.
Per més informació, vegeu Binigarba, l'argúcia que no va prosperar
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 1494 lectures