Aquest és el darrer anunci previst per la campanya de Positive Tourism, que hem anat publicant les darreres setmanes i que ha anat posant sobre la taula algunes de les coses relacionades amb el turisme que necessitarien gestionar-se d'una altra manera.
En aquesta ocasió, el tema escollit és la presència de la posidònia a les platges. Un element de gran valor que, no obstant, és retirat encara al litoral més turístic.
Aquesta peculiar planta, que va tornar a colonitzar la mar, que fa flors i que pot viure milers d'anys, està intrínsecament lligada amb la formació de les platges a les nostres illes. Els estudis científics estimen que la major part de l'arena es forma a partir d'organismes que es reprodueixen a les praderies de posidònia.
Les restes que arriben a la vorera de la mar, ajuden a capturar l'arena que es mou amb el vent i formar el sistemes dunars. També són molt importants per frenar l'efecte dels temporals d'hivern.
La posidònia captura grans quantitats de CO2, fixa el carboni a les seves tiges i allibera oxigen. Constitueix un dels ecosistemes més rics a nivell de fauna del nostre entorn marí.
Publicacions científiques apunten que la posidònia podria ser l'espècie més longeva de la biosfera. Les mostres agafades en aigües de Formentera mostrarien una edat superior als 100.000 anys d'edat.
A canvi, té un creixement molt lent, per la qual cosa és vulnerable a les agressions humanes. En el nostre entorn, l'ancoratge indiscriminat de moltes embarcacions, els abocaments per emissaris mal depurats, el retorn de la salmorra de les dessaladores, o el remogut de fangs que enterboleixen l'aigua degut a l'ús agressiu de motors, són algunes de les causes de degradació que s'estan observant.
En els darrers anys, s'ha avançat bastant en la protecció legal d'aquesta espècie, que conforma un hàbitat considerat prioritari a nivell europeu. Ja no es retira a la majoria de platges considerades naturals i es van habilitant embarcacions de vigilància per evitar l'ancoratge.
Però sorprèn que el sector turístic continuï demanant la seva retirada de les platges urbanitzades. Amb el coneixement que es té de les destacades contribucions d'aquesta planta marina, la seva presència s'hauria de posar en valor. La posidònia no és brutícia.
La brutícia és la massiva presència de plàstics, conseqüència de l'actual sistema de producció que genera una enorme quantitat de residus no naturals que acaben descontrolats pel medi. Anar a l'arrel d'aquest problema global (deixar de comprar als proveïdors que no evolucionin cap a materials biodegradables) si que hauria de ser un compromís i una petició comuna que s'hauria de sentir dels portaveus turístics, atès que representen l'activitat econòmica més potent de l'arxipèlag.
Podeu veure altres anuncis de la campanya turística clicant en aquest enllaç: Positive tourism
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 1734 lectures