El falcó siberià va tornar volar en llibertat, després de quatre mesos d'atencions al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre. Un centenar de persones van contemplar el seu retorn a la natura.
El passat diumenge, 1 d'abril, es va celebrar un nova excursió del programa A peu per Menorca, que organitza el GOB en col·laboració amb el Departament de Cultura del Consell. En aquesta ocasió es va caminar per la zona on s'ajunten els termes de Maó i Sant Lluís al sud.
A les 10 hores es va iniciar la caminada per l'entrada del Camí de Cavalls propera a Binisafúller, que s'endinsa cap a l'interior. És un paisatge molt dominat pel matollar i l'ullastrar. En aquest temps està molt ornamentat de flors, amb una destacable abundància d'orquídies.
La vegetació es torna més densa quan comença la baixada al petit barranc que mor a la cala de Biniparratx. El canal es creua per sobre d'un encadenat de pedra seca i cal remuntar després el desnivell per tornar a la plana de dalt.
En un dels trencalls, els excursionistes van abandonar el camí de Cavalls, que marxa cap a Canutells, i van agafar el petit sender, que després es converteix en via rodable, corresponent al camí Vell de Binidalí. D'aquí se surt a la Volta des Milord, on es va avançar tenint present el perill dels vehicles.
Arribats al camí de Biniparratx, sota un sol que escalfava, es va fer una aturada davant les instal·lacions del campament, on s'havia concertat la trobada amb els responsables de fauna silvestre del GOB. Després d'un agraït descans, va arribar l'hora de veure de prop la bellesa de la natura salvatge.
Josep Cumplido, responsable del Centre de Recuperació de Fauna, va mostrar els assistents el bell exemplar de falcó que s'havia d'alliberar i va explicar els detalls de l'espècie. Es tractava d'un representant de la subespècie que viu a les terres de Sibèria, que baixen en migració cap el sud quan l'hivern cobreix de gel i neu les latituds més septentrionals.
Aquest individu, una femella, va arribar al Centre amb una ala trencada. Després d'una complexa intervenció quirúrgica a mans dels experts veterinaris voluntaris, i d'uns quatre mesos d'atencions i exercicis de rehabilitació, l'animal es trobava ja en perfectes condicions per ser retornat al camp.
L'alliberament es va fer una voluntària del Centre, com a agraïment a la tasca desinteressada que moltes persones aporten a aquest servei tan necessari i que ningú més cobreix a l'illa. Malgrat ser una competència del Govern Balear, aquest organisme no disposa de cap servei a Menorca. Per aquests motius fa anys que el GOB va muntar les seves instal·lacions a la pedrera de l'Alzina, a Ciutadella. L'any passat ja no es va rebre cap ajuda del Govern. I enguany, malgrat que hi ha una partida de més de 300.000 euros disponible al Govern, s'ha anunciat que només es destinaran als centres de Mallorca i d'Eivissa.
El de Menorca necessita només 25.000 euros per poder sobreviure. Això representa només un 7 % i soluciona el servei a la segona illa en extensió. Quan arriba aquest temps, on la fauna silvestre està en cria, es fa imprescindible poder disposar al manco d'una persona contractada, perquè es reben varis animals cada dia, entre accidentats i polls caiguts de niu. L'alimentació, les reparacions, el material quirúrgic, els medicaments, etc, són també partides que cal atendre i que van sumant al cap de l'any.
Si estau en condicions de poder ajudar a aquesta causa, podeu fer un donatiu amb el sistema que trobeu més adient. A l'apartat Col·labora del web, trobareu els diferents sistemes que podeu emprar. El falcó de diumenge, i molts altres animals, us ho agrairan.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 55000 lectures