El GOB demana a l'equip de govern del Consell Insular que no es desprotegeixi el territori de Menorca amb l'argument de voler agilitzar tràmits administratius.
El Ple d'aquest Consell Insular va aprovar, el passat dia 19 de març, una sèrie d'actuacions per modificar el contingut del Pla Territorial Insular, sota l'argument de facilitar la dinamització econòmica.
Però del contingut d'aquest acord es constata que, en realitat, persegueix la desprotecció urbanística d'un 20 % del territori, on s'hi troben espais naturals molt destacats i on han existit repetidament projectes que intentaven urbanitzar-los. Aquesta actual proposta de canvis, que el conseller de Territori pretén seguir impulsant, provocaria que zones d'alt valor natural (com Macarella, Algendar, Binigaus, Llucalari, Alcalfar, Tirant, etc) puguin quedar a mercè de projectes urbanístics.
També s'ha comprovat que l'acord incorpora l'autorització per modificar lliurament la Matriu d'usos del sòl rústic, que és l'instrument que permet o impedeix la urbanització del camp i l'interior de Menorca.
Amb el PTI vigent, Menorca pot créixer encara un 30 % més respecte del que hi ha fet a nuclis tradicionals i urbanitzacions. Si no hi ha activitat de construcció no és perquè no hi hagi territori disponible.
Les declaracions públiques del conseller de Territori, desmentint la intenció de desprotegir, es contradiuen frontalment amb el contingut del text aprovat pel Ple del Consell. Per aquests motius, si és veritat que l'actual equip de govern insular no vol desprotegir el territori, s'ha de demanar un nou text, amb llenguatge entenedor, clar i sense les actuals ambigüitats, que es centri únicament en agilitzar la burocràcia, els procediments i la gestió, no en canvis de categories de sòl ni d'usos.
El context actual, de decliu econòmic, requereix de polítiques estratègiques, i la conservació dels valors naturals de Menorca és un dels principals actius per sortir endavant.
La situació de crisi també reclama la capacitat de sumar esforços de tots els ciutadans. Però quan s'anuncia una cosa i se'n fa una altra, es perd credibilitat per demanar ajut a la ciutadania.
Quan s'intenta usar la via d'urgència per evitar que hi pugui haver un mínim debat ciutadà, es genera molta desconfiança.
I quan s'usa l'argument de la crisi econòmica per dur a terme actuacions de desprotecció del territori, es fomenta la divisió social.
El doble llenguatge que s'ha usat fins el moment, tampoc ajuda gens a donar seguretat als potencials inversors. Quan es detecta la possibilitat d'usos especulatius, es frena la inversió a les activitats productives -que són les que generen treball- i no es contribueix en absolut a remuntar la manca d'activitat econòmica.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 24578 lectures