Diumenge passat vam fer l'excursió per veure les plantes del cap d'Artrutx. En aquella zona rocallosa i ventosa, on sembla que no hi pot viure res, hi vam poder veure 10 espècies endèmiques. La manca de pluges d'aquest any ha fet que tot estigui retrassat, i les plantes anuals encara no han sortit, però així i tot ens vam adonar de la riquesa del paratge.
L'excursió es va moure per la comunitat més pròxima a la mar, la de fonoll marí i coques marines, que evoluciona terra endins cap a la de socarrells, primer, i la marina baixa d'aladern amb sivines, després. Aquestes comunitats són les més singulars de Menorca, i és on més plantes exclusives hi podem trobar. La marina d'Artrutx acull una de les majors poblacions del món de socarrell alís (Lotus fulgurans). Aquesta espècie només viu a Balears. És molt rara a Mallorca i Cabrera, i és només a Menorca on hi trobam poblacions considerables.
A aquest indret hi ha també basses temporals, un dels ecosistemes més diferencials del mediterrani, que acull un munt d'espècies adaptades a les crisis hídriques.
Aquesta marina és un exemple clar de que els valors ambientals no estan només en els paisatges exuberants, de grans boscos i aigua que brolla arreu. La vida ha sabut diversificar-se, i al mediterrani on es concentra la major biodiversitat és en aquests ambients difícils.
Una vintena de persones vam poder gaudir d'aquest passeig guiat per membres del grup de botànica del GOB i IME, en Pere Fraga, en Xec Pallicer i en Tòfol Mascaró.
Adjuntam un llistat d'una selecció de les espècies que vam veure.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 7480 lectures