Molta participació en l'excursió del programa A peu per Menorca del passat diumenge dia 7 d'octubre. Un dia adient per anar a caminar i conèixer un poc més un altre tros de l'illa.
La concentració de vehicles es va fer a l'antiga bateria de Favàritx, prèvies les gestions corresponents. Tothom va ajudar per resoldre la complicada ubicació del parc mòbil corresponent a les més de 150 persones que es van reunir.
Organitzats amb varis grups, es va iniciar l'excursió pel camí de Cavalls, que en aquests indrets ofereix bells paisatges de costa, de camps agraris i de bosc. A l'ombra d'uns pins, ja arribant al camí de Mongofra, es va fer una aturada per descansar.
Allà ens va rebre na Maria Tudurí, una pagesa de tota la vida que està posant en marxa la recuperació agrària d'una finca que duia anys abandonada. Na Maria ha signat acord de custòdia del territori amb el GOB i és un exemple clar de la voluntat de buscar maneres per fer viable el camp menorquí.
Pujant pel bosc cap els casats elevats de Capell de Ferro, la humitat ambiental va fer transpirar més del compte al personal. Allà dalt, es va constatar la dificultat de recuperar les finques que s'han abandonat, però també es va evidenciar el coratge d'alguns pagesos que s'estan adaptant al nous temps.
La darrera destinació d'aquest lloc havia estat de magatzem d'un taller mecànic. La quantitat de vehicles abandonats i residus que s'ha hagut de retirar és impressionant. Maria Tudurí va explicar el seu projecte, orientat a la carn de gran qualitat, embotits i horta. Va plantejar dues claus per a la viabilitat de l'activitat agrària. D'una banda, dimensionar la quantitat de bestiar a les possibilitats de la finca d'autoabastir-se amb la producció pròpia, a fi de reduir al màxim les despeses. De l'altra, promocionar la venda directa entre pagesos i consumidors, a fi d'aconseguir preus dignes per a cada part.
La carn de vedella d'aquesta finca, de vaca vermella autòctona, es ven directament per lots, de manera que la gent fa les encomanes abans de sacrificar els animals. El producte és de gran qualitat perquè es tracta d'animals que estan sempre en llibertat, alimentats per productes totalment naturals. La resta de productes, es venen al mercat agrari que es celebra a Maó els diumenges matí, en una paredeta distingida amb el segell de custòdia agrària. Podeu trobar el contacte d'aquesta i la resta de finques en custòdia en el Catàleg de productes de custòdia.
Recuperar un lloc abandonat no és fàcil. Cal alçar molts enderrossalls per tal que les parets permetin tenir el bestiar controlat. S'han de tenir abeuradors operatius i anar recuperant els estables en mal estat. S'han de desbrossar alguns camins estratègics i orientar el pas de l'aigua per evitar erosions. Però quan es coneixen les feines i s'està habituat a fer-les, es va progressant poc a poc. Cal donar coratge i ajudar la gent que s'està esforçant per buscar un model més sostenible que l'actual.
Capell de Ferro ha canviat molt en el darrer any. Ha passat de ser un abocador de fems a ser un indret en fase de recuperació, per molt que hi queda força feina a fer. Es van poder veure els enormes sacs de civada collits ja a la finca, el molí que s'usa per moldre el gra i preparar menjar pels animals, els solls amb porcs negres i faixats, les gallines menorquines. D'anada ja cap el punt final de l'excursió, en un preciós camí forestal, les vaques vermelles pasturaven a la tanca del costat.
Un servei de bus va recollir la gent i la va tornar al punt d'inici. Eren devers les 14 hores.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 3525 lectures