Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Presentació dels filtres verds a les autoritats

Pestanyes primàries

Presentació del filtre verd de Sa Torrilla
Presentació del filtre verd de Sa Torrilla

Recentment el GOB ha presentat un dels primers filtres verds, ja funcionant, a les autoritats de Menorca. Va ser a Sa Torrilla, amb la presència del conseller Fernando Villalonga, Pedro Tudurí, regidor de medi ambient de Sant Lluís, Mateo Ainsa, regidor de medi ambient de l'ajuntament de Maó, i altres tècnics de l'administració.

Menorca pateix un problema greu de contaminació dels aqüífers per nitrats. Les causes d'aquesta contaminació són diverses, però bàsicament són dues: la mala gestió d'algunes finques agrícoles i les aigües residuals de cases sense connexió a clavegueram. Els filtres verds són una solució fàcil i econòmica per aquestes aigües residuals.

Les tècniques de depuració amb filtres verds són sistemes de tractament secundari i terciari de les aigües residuals. Són una alternativa molt vàlida als sistemes convencionals. Són una solució econòmica per a la depuració de les aigües residuals de cases al camp i nuclis rurals amb difícil accés a la xarxa de sanejament. D'aquesta manera es pot reduir la contaminació de nitrats als aqüífers.

Funcionen mitjançant el recorregut de l’aigua a tractar per un material porós, que serveix de llit filtrant, i una coberta vegetal de plantes aquàtiques que ajuden a la depuració de l’aigua.

Els bacteris són els responsables dins el filtre verd de la degradació de la matèria orgànica. Les plantes aquàtiques s'encarreguen després d'eliminar els nitrats i fosfats resultants. Es tracta de la recreació d’un ecosistema natural de forma controlada, el que fa que sigui més resistent, auto-regulable i eficient, amb molt poc manteniment. L’aigua sortint del procés pot ser abocada o re-utilitzada com a aigua grisa per a reg de jardins o farratges.

Els filtres verds aporten un valor afegit des del punt de vista ambiental i paisatgístic, afavorint la integració a l’entorn i la naturalització de l’espai. Existeixen diferents tipus de basses artificials de depuració, que es poden classificar segons les plantes utilitzades, el substrat o el circuït del flux de l’aigua.

La construcció d'un filtre verd amb garanties d'èxit requereix d'un projecte tècnic i una execució acurades adaptats a cada cas. El GOB i NATURALEA, empresa llargament experimentada en aquest sistema de depuració, han establert un marc de col·laboració per difondre aquesta tècnica a Menorca. Fruit d'aquesta entesa, es pot oferir el servei de redacció de projectes ajustats a cada necessitat, i la seva execució.