El darrer estudi de fangs del port de Maó no ha incorporat les anàlisis del punt més contaminat. El GOB ha demanat al President d'Autoritat Portuària que depuri responsabilitats internes.
És la segona vegada que es detecten errors greus que amaguen la contaminació existent. Com es recordarà, en 2009 ja es va fer un estudi de caracterització dels sediments del port de Maó, que arribava a la conclusió que no hi havia contaminació important. Però el GOB va detectar un error en la suma de les concentracions de mercuri, que canviaven la categoria dels fangs.
En 2011, Autoritat Portuària va encarregar un segon estudi, que el GOB ha pogut consultar recentment. I s'ha descobert que aquest darrer estudi no ha fet analítiques de la zona que sortia més contaminada en 2009. Això invalida per complet els resultats i demostra una reiterada intencionalitat francament preocupant.
Autoritat Portuària vol dragar el port i abocar els fangs a la mar. Per poder-ho fer, cal analitzar si aquests fangs estan o no contaminats. Des del primer moment, el GOB ha advertit que en el port de Maó hi ha contaminants molt importants, derivats dels abocaments industrials incontrolats que es van fer fa 40 anys i dels quals algunes espècies no s'han tornat a recuperar. L'organització Oceana divulgava fa unes setmanes que hi ha cinc estudis que demostren que es manté una important contaminació en els sediments.
L'oposició del GOB no és a que es faci el dragat. La preocupació d'aquesta entitat és que es vulguin abocar els fangs contaminats al mar (entre Rafalet i s'Algar). Cal tenir en compte que bona part de la contaminació es troba ara confinada en el fons, però si s'extreu i s'aboca al mar, entrarà en contacte amb la vida marina i, tard o prest, amb l'espècie humana. S'està parlant de metalls pesants, com el mercuri, el plom o el coure, que tenen efectes molt negatius en els organismes vius.
Autoritat Portuària ha fet els estudis seguint els mètodes recomanats pel CEDEX, un organisme adscrit al Ministeri de Foment. Segons aquest organisme, cal analitzar els sediments si tenen més d'un 10 % de materials fins. Aquest és el cas del punt 15, que coincideix amb la zona que l'estudi de 2009 va marcar com a zona més contaminada. Aquest indret té un 14 % de llims i argiles. Però, com es pot comprovar a la documentació que acompanya aquesta notícia, no s'han fet analítiques en aquest punt.
Per tant, s'incompleixen els criteris del CEDEX. Curiosament, en el punt que més contaminat apareixia en l'anterior estudi. Es tracta del lloc que més contaminació oferia en mercuri, plom i cadmi.
El GOB ha demanat al president d'Autoritat Portuària que es busquin alternatives al lliure abocament de fangs al mar. I que s'obrin expedients disciplinaris als responsables d'aquest segon intent de maquillar la realitat.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 7397 lectures