Diumenge matí feia molt de vent i fred. Amb ruixats esporàdics de pluja i de pedra. Però contra tot pronòstic, més de 60 persones es van anar congregant al camí de Ruma, amb la il·lusió de poder fer l'excursió programada.
I així com s'havia previst, a les 10 h iniciaven la caminada cap el poble de Ferreries, aprofitant per donar a conèixer els carrers de la part més alta, estrets i molt ornamentats amb testos i pasteretes. Passant pel magnífic hotel de Ses Sucreres, es va ascendir fins el pas lateral de vianants de la carretera. Des d'allà, el túnel de sota la gran rotonda de Cala Galdana permet accedir sense perill a la carretera de s'Enclusa.
L'ascens al puig va contribuir a mitigar les baixes temperatures ambientals. A dalt, es veuen molt clars els efectes de l'incendi del passat estiu, i les instal·lacions de l'antiga base americana mostren la decadència en què acaben caient tots els recintes militars abandonats de l'illa.
Es va aprofitar el breu descans per parlar dels 20 anys de Reserva de Biosfera. Una declaració que implica un compromís moral davant la comunitat internacional, per buscar sistemes que permetin desenvolupar la societat sense malmetre els recursos naturals. Menorca ha sabut conservar bastant bé els seus paisatges, però preocupen les amenaces actuals de reforma de la carretera general o l'anunciada modificació del Pla Territorial.
Queda molta feina a fer encara amb la gestió de l'aigua (no s'aprofiten els pluvials, els aqüífers baixen i augmenta la contaminació per nitrats), i també amb la qüestió energètica (97 % de dependència de combustibles fòssils). Surten veus per a l'esperança que citen exemples d'altres indrets que aconsegueixen avançar. L'actual crisi obligarà a revisar, per força, algunes dinàmiques que s'han mostrat negatives. Dins de la complexitat, el repte és apassionant.
Però fa molt de fred i cal continuar amb l'excursió. Ens endinsam per un viarany del bosc de brucs, arbocers i murtres, que el bestiar i l'aigua aconsegueixen mantenir un poc marcat. La vegetació ofereix una certa redossa, mentre es sent el vent que bufa fort a dalt. La caminada està valent la pena.
Unes tanques s'obren per tornar entrar en un alzinar. Poc després, els casats de la Marcona apareixen rodejats del verd intens dels prats de l'hivern. Allà ens esperen en Toni, na Carme, en Pere i na Gina, la família que gestiona la finca amb uns criteris que miren al present al futur. El lloc té certificat ecològic i acord de custòdia del territori. Els regadius que fa un temps havien estat implantats ja no hi són. El pou descansa des de fa anys. Ara s'hi sembra un blat antic, totalment de secà.
Aquest blat, una de les 33 que diuen que hi havia a Menorca, és de una varietat xeixa, més vermellós, i molt adequat per fer pa. A la Marcona han legalitzat un obrador on s'hi pot veure la senzilla maquinària que usen. Un molinet, de pedres com les d'abans, però adequat a la tecnologia actual, converteix els milers de quilos que produeix la finca amb farina integral. D'aquí surt un pa artesanal de gran qualitat, que s'ha convertit en el producte estrella de la finca.
Viabilitat econòmica i conservació ambiental es donen la mà a la Marcona. Aquesta és la fita que busca el programa de custòdia agrària que impulsa el GOB i que ja compta amb més de 20 finques adherides. I res millor per tancar el cicle que provar els productes que surten d'aquests llocs. De manera que es va preparar un tastet de pa, combinat amb embotits, formatge i vi, tot procedent de finques amb acord de custòdia.
Un brindis final va tancar la darrera excursió del programa A peu per Menorca, que s'acomiada després de vuit anys i d'haver organitzat 80 excursions que han tingut sempre una gran acceptació (més de 100 persones de mitjana). L'esgotament de l'equip organitzador i la necessitat d'atendre altres qüestions que afecten el territori de Menorca fan necessari reconduir els esforços.
No es deixarà de caminar, però a partir d'ara es baixarà el ritme i s'organitzaran itineraris amb una freqüència trimestral aproximada.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 9820 lectures