Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Crespó negre contra l'abocament de fangs al mar

Pestanyes primàries

Penjar alguna tela negra en senyal de protesta per l'abocament anunciat de fangs del port de Maó al mar.  El GOB proposa a la gent que està en desacord amb el vessament de fangs davant Rafalet i s'Algar, que ho faci visible al públic penjant a finestres, barques o vehicles, una tela negra.

El Molí del Rei, local social del GOB, ha mostrat avui dues grans pancartes negres, sobre les quals s'hi ha dibuixat l'esquelet d'un peix. El crespó negre és un senyal de dol, perquè les obres que ha adjudicat recentment Autoritat Portuària, derivaran en la pèrdua d'un ecosistema marí ben conservat, vora la costa de Sant Lluís.

Avui dimecres, a les 20 hores, el GOB oferirà una xerrada sobre la polèmica dels dragats, amb posterior debat. Serà en el local social de l'Associació de Vesins de Punta Prima (C/ Ponent, 1).

En relació al nou informe emès per l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), el GOB creu que no contradiu els aspectes essencials de l'anterior pronunciament fet en març de 2012. Recordem que fa un any, l'IEO va dir que, d'acord amb els nivells de contaminació que surten al port de Maó, hi ha estudis de referència que recomanen no abocar aquests fangs al mar. Els nivells de contaminació no han canviat perquè hagin passat uns mesos. Si els fangs de Maó tenien un excés de metalls pesants en 2012, també els tenen en 2013.

En el nou escrit que ara s'ha conegut, l'Institut diu que s'està treballant en la millora i l'actualització de les recomanacions de gestió dels materials de dragats. El problema és que, mentre s'actualitzen, potser d'aquí uns dies comencin els abocaments davant la costa menorquina, i això serà després irreversible.

Autoritat Portuària tenia l'oportunitat de treure amb una draga absorbent els llims de les zones especialment contaminades (la contaminació es concentra a les parts més fines del sediment) i evitar abocar-ho al mar. Això no eren 200.000 m3, eren uns centenars de m3 que s'haurien pogut tractar a terra.

Però ha decidit abocar-ho tot a la zona de Rafalet i s'Algar. Qualsevol persona pot entendre que els llims, abocats al mar, es traslladaran molt més enllà de la zona d'abocament. Arribaran a la costa, a les platges, als peixos i al marisc.

Per cert, l'IEO també demana que no s'afecti a l'època de reproducció del raor. La temporada de veda d'aquesta espècie comença dia 1 d'abril i s'ha anunciat que les obres de dragat començaran dia 20 de març. Després de l'abocament no hi criarà ni el raor ni cap altra cosa.

Davant aquestes irresponsabilitats, posem una tela negra.