El Consorci Mestral-GOB promou un consum local, saludable i sostenible entre la comunitat educativa.
Demà divendres 15 de març, en el que es commemora el Dia Mundial dels Drets del Consumidor, no podem oblidar que el nostre model actual de consum és insostenible. Que mentre una petita part de la població mundial, entre la qual ens trobem, consumeix gran part dels recursos naturals del planeta a un ritme frenètic i el contamina, la gran majoria de la població mundial no pot ni cobrir les seves necessitats bàsiques. Tenim uns drets, però també uns deures com a consumidors. Repensar el nostre consum es fa avui en dia indispensable, tant per a intentar salvaguardar els recursos naturals i frenar els impactes ambientals negatius que anam cultivant per les generacions futures, com per a intentar acabar amb les desigualtats socials.
Per a això, des del Consorci Mestral-GOB, format per Càritas D. Menorca i el GOB, hem posat en marxa el projecte Bon Profit. Educam Menjant. Aquest, finançat pel l’Associació LEADER Illa de Menorca i amb la col·laboració de Colonya Caixa Pollença, pretén sensibilitzar a la comunitat educativa vers un consum local, saludable i sostenible. Volem tornar a allò que el camp de Menorca ens ofereix, evitant així consumir productes que venen de milers de quilòmetres enfora deixant un rastre de gasos d’efecte hivernacle al seu pas i que han estat produïts de manera poc sostenible. Volem brindar oportunitats a aquells pagesos que duen a terme pràctiques agràries sostenibles i que durant anys han conservat el nostre paisatge i tradicions. Volem tornar al saber popular de quins són els productes de temporada i nodrir als nostres fills amb aliments saludables.
L'eix vertebrador del projecte han estat els menjadors de 3 centres pilot: CEIP Sant Lluís, EI Sa Galera-Es Fabiol i l'IES M.A.Cardona. Fruit d’algunes accions dutes a terme, com el curs de cuina ecològica per a cuineres de menjadors escolars, les sortides a conèixer diferents llocs, l'edició de material educatiu i alguns tallers educatius amb famílies entre d'altres, ja s’estan introduint alguns canvis en aquests centres educatius: la incorporació d'aliments locals i ecològics (carn, verdures...) als menús d’alguns menjadors escolars i la creació de grups de consum entre les famílies o mestres del centre.
Un consum responsable d'aliments passa pel retorn als productes locals, de temporada, produïts de manera sostenible i amb unes condicions de treball dignes. I si volem consumir algun producte que vengui de fora, assegurem-nos que s’han respectat els drets humans i el medi ambient en la seva producció.
Tots i totes tenim el dret a alimentar-nos. Però també el deure de vetllar perquè el fet d'alimentar-nos no malmeti el medi ambient ni el benestar d'altres persones.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 3890 lectures