Sensibilitzar a la població de les urbanitzacions costaneres en torn l'ús de planta autòctona en els seus jardins. Aquest és un dels principals objectius que persegueix el projecte que aquest estiu s'està portant a terme gràcies a la col·laboració de voluntaris del GOB.
Ja fa anys que l'enjardinament amb planta exòtica ha propiciat que alguna de les espècies utilitzades hagin colonitzat de forma invasiva llocs costaners. Precisament aquí, a la costa, és on han quedat relegats molts dels endemismes vegetals (espècies de reduïda distribució i de vegades úniques al món) que la nostra illa alberga. L'escassa freqüentació que tenien aquestes zones abans del boom turístic va fer que la costa actués com a refugi de determinades espècies altament adaptades a unes condicions de vent, salitre i escassetat d'aigua dolça disponible.
Avui en dia són zones molt apreciades, tant a nivell turístic, però també a nivell de conservació. Comunitats com la dels socarrells o les coques marines, que s'estableixen a pocs metres de la línia de costa, en son un exemple.
El GOB promociona l'ús de planta autòctona en els jardins de Menorca. Aquesta no sols evita problemes de colonització agressiva de plantes invasives cap als indrets naturals (com el ben conegut cas del Carpobrotus o patata frita, entre molts d'altres), sinó que també es tradueix amb un baix cost de manteniment, moltes vegades també associat a una reducció important de l'aigua de reg, tant escassa en sa nostra illa.
Per això, el passat dijous 18 de juliol, tècnics del GOB van participar en una xerrada informativa sobre les plantes invasores i l'enjardinament sostenible al local de l'Associació de Vesins de Punta Prima. Amb accions com aquesta es pretén informar als vesins de les urbanitzacions costaneres de que és possible tenir un jardí bonic i sostenbile.
Per això també, el passat dimecres 24 de juliol voluntaris del GOB van realitzar una acció demostrativa al retirar 300 quilos de planta invasora (Gazania sp.), que ha colonitzat de forma ràpida els nínxols ecològics que les espècies autòctones ocupen, propiciant així canvis dràstics en l'equilibri ecològic d'aquests ecosistemes.
L'edició d'un díptic informatiu sobre les problemàtiques associades de l'ús de plantes invasores en els nostres jardins, i la difusió de les possibilitats d'ús de planta autòctona com a alternativa, vol ajudar a totes aquelles persones que ho desitgin a començar la transició cap a un jardí sostenible i que recreï la biodiversitat natural del nostre paisatge.
Es Viver, projecte del GOB Menorca que ja té més de 15 anys de trajectòria, és un punt de referència en aquesta tasca i compta amb planta autòctona per enjardinament i personal tècnic especialitzat.
Podeu visitar les instal·lacions des Viver tots els divendres i dissabtes matí de 10 a 13.30 hores. Aquest es troba al costat de Mestral Maó, carretera de Maó a l'Aeroport.
Aquest projecte està emmarcat dins el programa "Playas, Voluntariado y Custodia" impulsat per Fundación Biodiversidad.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 6176 lectures