El Conseller de Mobilitat, Sr Luís Alejandre, deia fa poc que en el projecte de la carretera havien estat estrictes en l'aplicació de normes ambientals.
Us convidam a llegir alguns dels comentaris dels tècnics que han informat l'expedient, perquè us pugueu fer una idea del cas nul que s'està fent dels requeriments que es formulen, i de quina manera s'està insistint en mantenir el greu error de les macrorotondes a diferent nivell.
Vegeu un dels casos més simptomàtics, el de la rotonda que es vol fer a Biniai, on no hi ha cap encreuament ni cap entrada principal. Es tracta de l''informe tècnic de la Comissió de Medi Ambient:
Què diuen els tècnics
“Aquesta és una de les actuacions més impactants del projecte. Precisa d'un important moviment de terres, la superfície afectada és notable, no connecta cap encreuament previ, sinó que es construeix de bell nou simplement per crear un punt de canvi de sentit, comporta la construcció de desmunts de considerable alçada a la capçalera d'un torrent, i desconnecta definitivament el camí de Biniai Vell amb Binaiai Nou i s'Estància de sa Font d'en Simó. (...)
Per altra banda, aquesta acumulació d'infraestructures en un entorn rural ben conservat, que a més coincideix amb la capçalera d'un torrent, ha estat desaconsellada, per qüestions de seguretat, per l'informe emès pel Servei d'Aigües Subterrànies, que recomana la ubicació de l'enllaç fora d'aquesta coma. (...)
Per tant, sembla necessari plantejar com alternativa a aquest pas inferior, la possibilitat de mantenir la connexió del camí rural de Biniai amb un pas inferior i ubicar el canvi de sentit (si és necessari) a un altre lloc més apropiat, coincidint amb l'accés d'un camí rural, per exemple on actualment existeix una rotonda en forma de mitja lluna per incorporar-se al camí de Talatí de Dalt-Son Orfila i per ingressar amb relativa seguretat al disseminat rural de cases de Talatí de Baix Vell, que es pot substituir per una intersecció canalitzada amb carril central de gir a l'esquerra o una rotonda a nivell.(...)
En conclusió, tots els impactes ambientals (degradació d'entorn rural ben conservat, moviments de terres, construcció de desmunts a la capçalera d'un torrent, l'impacte paisatgístic, substitució d'obres de drenatge i pas de fauna) desaconsellen la construcció d'aquesta infraestructura en aquesta posició.”
Què fa el Consell Insular
Amb la col·laboració del president de la Comissió de Medi Ambient (càrrec polític) i la presència del Sr. Alejandre i del Director Insular de Mobilitat, eviten que el Comitè Tècnic voti la proposta que hi havia d'eliminar aquest enllaç. Acorden només que “s'ha de reduir el dimensionament per minimitzar l'ocupació”.
El resultat és que el Consell manté aquesta megarotonda a Biniai, la declara d'Utilitat Pública i comunica als propietaris la intenció d'expropiar 30.537 m2 per a fer-la.
Observacions a considerar
Ningú s'explica per a quins motius es vol ubicar aquest enllaç a un lloc on no hi ha res a enllaçar. L'obra implica fer una rotonda un pis per davall de la carretera, d'un diàmetre de devers 90 metres, amb els corresponents carrils d'accés i sortida a cada banda, només per si qualcú vol canviar de sentit. Un dineral públic que no sembla justificar-se.
Allà devora hi ha un grup d'empreses de construcció que volen fer una planta de triatges. Segons la llei, en el supòsit que aquesta planta s'arribés a autoritzar, requeriria adequar la carretera amb el cost a càrrec de l'empresa promotora. Però si hi ha una gran rotonda bé al costat, per fer canvis de sentit, i pagada amb diners públics, tot això que s'estalvien.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 30765 lectures