Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Tornar l'aigua al cel

Pestanyes primàries

Com ve passant cada estiu des de fa ja molts anys, fa setmanes que es poden veure grans aspersors que reguen enormes extensions de farratges a ple sol.

Són moltes les persones que mostren la seva indignació en veure que s'extreu de l'aqüífer una gran quantitat d'aigua que és llançada sobre els camps de blat d'indi a les hores de sol fort, quan es provoca una gran evaporació.

Mantenir aquestes pràctiques en una illa que pateix seriosos problemes en les seves reserves d'aigua, és una incongruència que qualcú hauria de frenar.

El cas no és aplicable als regadius que ara s'observen al camí de Tramuntana, que es nodreixen de l'aigua depurada des Mercadal. La transformació succeïda els darrers anys en aquesta zona no ha significat un estalvi d'aigua (abans no hi havia regadius en aquell indret) però al manco tampoc suposa una extracció de l'aqüífer.

Però ben diferent resulta especialment el cas del municipi de Ciutadella, on s'observen la major quantitats de regadius a ple sol, que en aquest cas sí que es nodreixen d'aqüífer. La situació d'esgotament de les reserves d'aigua a la zona de ponent fa molta estona que es coneix. L'alt nivell de clorurs que presenta el subministre de la xarxa pública fa que no es pugui reutilizar per regar una vegada depurada, a pesar que el Ministeri d'Agricultura va invertir varis milions d'euros en una bassa de rec.

També la dessaladora costa molts milions d'euros, i es va justificar (amb vot unànim a l'Ajuntament) per fer front al problema dels clorurs que surten de l'aqüífer.

Idò mentre gastam aquesta ingent quantitat de diners públics per modificar la situació de l'aigua a ponent, una sèrie de finques amb noms i llinatges segueixen oferint l'espectacle de regar a ple sol amb aigua d'aqüífer, perquè no paguen res (només l'electricitat d'extreure-la dels pous).

Les autoritats competents (?) no han volgut intervenir mai, no se sap per quins motius. Ni amb aquest govern ni amb els anteriors. Una situació difícil de comprendre, perquè un regadiu és un negoci com qualsevol altre, que s'ha de sotmetre a les normatives vigents i als límits que marca l'interès general. L'aigua és un bé públic que té altres prioritats que el negoci particular d'uns pocs.

La Directiva europea de l'Aigua, fa catorze anys que va establir que la prioritat en la gestió de l'aigua ha de ser la recuperació dels aqüífers. Però el Pla Hidrològic que fa poc que ha aprovat el Govern Balear segueix apostant per mantenir privilegis que acaben afectant negativament tota la societat.

Segons alguns estudis, els regadius representen gairebé la meitat de l'aigua que es gasta a Menorca. Sembla idò una prioritat demanar que es gestionin amb més racionalitat. Per començar, que reguin el blat d'indi de vespre. Tothom hi guanyaria.