El GOB comença avui a nivell de totes les illes una Iniciativa Legislativa Popular per a reformar les Directrius d'Ordenació del Territori. Es requereixen 10.000 signatures per poder aconseguir la seva presentació al Parlament.
Aquesta iniciativa pretén donar una resposta global i ciutadana al seguit de problemàtiques vinculades a les polítiques adreçades a sotmetre el territori i les persones als interessos econòmics per sobre dels ecosistemes i de la necessitat de potenciar un canvi del model de gestió i ús del territori i als models energètic, hídric, de residus i de mobilitat.
Els darrers tres anys de governs populars a les principals institucions de les illes Balears (Govern Balear, Consells de Mallorca, Menorca i Eivissa i principals ajuntaments de les illes), malgrat la davallada de l’activitat econòmica i constructora, han suposat més pressió sobre el fràgil territori illenc. Les polítiques estan farcides d’amnisties urbanístiques generalitzades, normatives a la carta, pressió sobre el sòl rústic i ampliacions polèmiques d'infraestructures.
Què és una ILP?
Una Iniciativa Legislativa Popular és un mecanisme legal que permet als ciutadans presentar proposicions de llei directament al Parlament. Un cop admesa a tràmit, per a ser debatuda al Ple, necessita el suport d’un mínim de 10.000 signatures de persones censades a les illes Balears i majors de 18 anys. Avui s'ha presentat la proposta davant la mesa del Parlament i la recollida de firmes s'iniciarà quan s'hagi produït l'admissió a tràmit .
Per què la impulsam?
El Govern ha desprotegit el sòl rústic i l'ha obert al negoci turístic-immobiliari i a l'especulació eliminant les restriccions d'usos i activitats al sòl rústic. La combinació a Menorca amb la modificació del PTI possibilita camps de golf amb oferta complementària, grans equipaments, noves edificacions, i usos i activitats fins ara prohibits o condicionats a paràmetres urbanístics i ambientals que tenien com a objectiu preservar el sòl rústic.
El Conseller Gabriel Company ha retirat el Pla Hidrològic i l'ha substituït per un nou Pla que tenia com a únic objectiu eliminar controls i limitacions a l'ús intensiu de l'aigua, al marge dels paràmetres de sostenibilitat del recurs. El nou Pla fa inviable el compliment dels objectius de recuperació dels aqüífers deteriorats, i la garantia de la qualitat ecològica del recurs a futur, perquè prioritza la satisfacció de les expectatives d'accés a l'aigua sense límits ni controls.
El Govern prepara una Llei de ports per l'impuls de grans ampliacions portuàries i per a la privatització de la majoria de serveis portuaris. Al mateix temps, s'està degradant a marxes forçades tota l'estructura de conservació d'espais protegits que s'havia construït al llarg dels darrers 25 anys.
En el darrer any, diverses empreses, amb la complicitat política, han iniciat els tràmits per fer sondejos i temptejar la possibilitat de fer extraccions de petroli al mediterrani, malgrat la fragilitat i valor de l'ecosistema marí. Tot donant continuïtat a un model energètic que segueix perpetuant la dependència dels combustibles fòssils i els interessos vinculats al negoci del petroli.
Què es proposa?
Davant l'estratègia perversa adreçada a consolidar beneficis d'uns pocs, però poderosos col·lectius i persones a costa del territori, el medi ambient i el benestar social, el GOB presenta una proposta de llei alternativa que pretén esdevenir un marc de protecció ambiciosa i duradora que garanteixi la conservació del territori i la dignitat de les persones que hi viuen.
La nostra proposta pretén, en primer lloc, estendre la protecció que es dóna en matèria d’ordenació del territori als espais naturals a la Xarxa Natura 2000. A més, es proscriuen futures legalitzacions i altres possibilitats d’urbanisme a la carta, així com es planteja la necessitat de considerar amb una altre perspectiva no purament economicista la necessitat i conveniència o no de dissenyar les infraestructures portuàries o de carreteres.
La nostra proposta també modifica la normativa en matèria de residus per tal d’adaptar-la a la normativa europea. Plantejam que el Pla Director Sectorial Energètic de les illes Balears tengui per objectiu el foment de l’autoconsum energètic i de l’ús d’energies renovables, amb la intenció de disminuir la dependència energètica dels combustibles fòssils i la sostenibilitat del propi sistema energètic. Finalment, proposam la modificació del Pla Hidrològic per les Illes Balears per tal d’adaptar-lo a la normativa europea en matèria d’aigües i afavorir, així, la reutilització i l’estalvi dels recursos hídrics.
Som conscients que només una llei no ho pot canviar tot, però entenem que és necessari consolidar les bases per a un model sostenible de gestió i ús del territori a les illes Balears. I aquesta proposició de llei ho pretén fer des de totes les principals vessants.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 16107 lectures