Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

Homenatge als voluntaris del Centre de Recuperació de Fauna al Toro

Pestanyes primàries

Aquest dimecres s’ha realitzat la tradicional amollada de mussols al Toro per culminar la temporada de cria dels 200 pollets de diferents espècies que han entrat aquests mesos al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca. Aquesta feina és possible gràcies a les persones voluntàries que han dedicat el seu temps a l’alimentació d’aquests animals, en coordinació amb el personal del Centre de Recuperació i del GOB.

Entre mitjans de primavera i principis d’estiu és quan la majoria d’ocells fan niu i treuen endavant la seva descendència. Les espècies que crien dins poble tenen el problema de que quan els pollets ja estan una mica crescuts i tendeixen a sortir del niu, van a parar a espais perillosos per ells, com carrers o patis amb animals domèstics. Si aquests ocellets no es recullen tenen poques probabilitats de sobreviure. En aquests mesos es concentra molta feina per aquest motiu al Centre de Recuperació de Fauna, que gràcies a l’ajuda de persones voluntàries que adopten algunes d’aquestes cries es pot tirar endavant.

Les espècies més afectades són el pardal comú, les vinjoles i els mussols, però també bastants d’altres, com verderols, caderneres, tords negres, òlibes, xòrics... Enguany han entrat 17 pollets de mussol, 10 dels quals són els que s’han alliberat junts dalt el Toro, en un acte d'agraïment a les persones voluntàries que ajuden al Centre de Recuperació, en la cria de pollets i també durant la resta de l’any en les moltes altres feines necessàries per fer-lo funcionar.

El mussol (Otus scops, scops owl en anglès, autillo en castellà) és un dels rapinyaires nocturns més petits d’Europa. Un ocell sigil·lós pel seu vol imperceptible a les nostres orelles i discret pel camuflatge que li confereixen les seves plomes. Aquestes característiques l’ajuden a caçar el seu aliment durant la nit (insectes, petits mamífers...).

Viu a Menorca durant tot l’any, a marines, zones agràries i també als nostres pobles. Durant la primavera i l’estiu augmenta el seu número amb individus provinents d’Àfrica. Cria a zones boscoses poc denses, parcs urbans i forats d’edificis antics. També pot fer servir cavitats als troncs i nius abandonats d’altres ocells.

La posta del mussol sol ser d’entre 3 i 6 ous. La femella els incuba durant 25 dies i els polls abandonen el niu quan ja en tenen 21, però no volaran correctament fins als 33. En aquests dies els mussols poden trobar certa pressió si la zona de cria és urbana, amb prou perills per a la seva integritat, com ara atropellaments, atacs de moixos i cans, estrès per contacte amb humans, etc.

El Centre de Recuperació es troba dins les Pedreres de s’Hostal (Lithica). Es pot visitar de dilluns a dissabte de les 18 fins a la posta de sol. Hi volem destacar el programa d'activitats en família, que es fa cada dimarts, amb activitats d’educació ambiental per conèixer les diferents espècies que hi ha al Centre (xòrics, òlibes, milans, eriçons, etc.).

El Centre de Recuperació de Fauna Silvestre funciona gràcies al conveni del GOB amb el COFIB, entitat que s’encarrega de la recuperació de la fauna silvestre a les Illes Balears. També compta amb l’ajuda del Consell Insular, a través de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, i dels ajuntaments de Ciutadella, Maó, Es Mercadal, Ferreries, Sant Lluís i Es Castell, i d’algunes empreses col·laboradores. Així i tot és fonamental també l'ajuda de particulars que apadrinen algun dels animals residents i la gran dedicació de persones voluntàries que col·laboren en la multitud de tasques d'aquest hospital.

Volem agrair a tots els voluntaris i a les persones que nes han fet arribar animals el seu sentit de responsabilitat envers la natura. La protecció i recuperació de la fauna silvestre és una feina delicada però a la vegada molt gratificant i important per a l’equilibri ambiental.
Després de l’alliberament d’ahir, esperam escoltar el particular cant dels mussols aquests vespres d’estiu, un bon indicador de l’estat de la natura.

Seguim!