Arxiu de notícies del GOB Menorca

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Aquí les del 2012 i anteriors.

Ens trobaràs a www.gobmenorca.com

 

 

Back to top

L’alumnat de dos centres educatius continuarà analitzant l’arena de Son Bou i Algaiarens

Pestanyes primàries

Anàlisi de mostres a les aules

Per tercer any consecutiu, dos centres educatiu analitzaran l'arena de dues platges de Menorca per determinar la presència de microplàstics i mesoplàstics.

Gràcies al suport de la Fundació Sa Nostra Caixa de Balears i Bankia, a través de la seva convocatòria de Medi ambient i Desenvolupament Sostenible, les tres seccions del GOB a Menorca, Mallorca i Eivissa han pogut donar continuïtat a aquest projecte de ciència ciutadana que a Menorca es va iniciar l'any 2021.

Microplastic Watchers és un projecte de ciència ciutadana marina integrat a la plataforma Observadores del Mar, que busca recollir dades de presència i abundància de micro i mesoplàstics a l'arena de platja, per tal de treballar en el diagnòstic i la sensibilització d'aquest problema global. Aprofitant l’espai que ens brinda la platja, es realitzen una sèrie de dinàmiques enfocades a mostrar als participants els valors naturals dels ecosistemes litorals i les problemàtiques amb les quals es troben.

Aquest any, el CEIP Margalida Florit de Ciutadella serà l'encarregat d’analitzar l'arena d'Algaiarens, a la Vall, i el CEIP Mare de Deu del Carme de Maó farà el seguiment de la platja de Son Bou, al sud de l'illa.

Des que es va iniciar el projecte el gener de 2021, s'han recollit i analitzat mostres d'arena cada mes, i com ja vam publicar el juny de 2022 (https://www.gobmenorca.com/mes-dun-milio-i-mig-de-plastics-a-son-bou), donant una ullada a les dades recollides, es poden treure informacions interessants. Per exemple, a la platja de Son Bou, essent conservadors, les dades ens diuen que podria haver-hi més d'un milió i mig de plàstics (microplàstics i mesoplàstics) a l'arena, o que a la platja d'Algaiarens trobem de mitjana 171 fragments plàstics per cada metre quadrat.

Per tant, les mostres que s'analitzin aquest curs ajudaran a tenir una informació més acurada del grau de contaminació per plàstics que pateixen les nostres platges i a la vegada esperem que l'activitat ajudi a l'alumnat, i a les seves famílies, a conèixer millor els ecosistemes litorals i els consciencii sobre la gran problemàtica dels residus plàstics al medi marí.