Mentre que el 2020 ha estat un any molt atípic i crític per a la humanitat, donada la crisi sanitària de la Covid-19, la naturalesa ha seguit traçant el seu camí. Tant és així que el Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca dona cloenda el 2020 amb 1.154 animals atesos de fins a 78 espècies diferents, 13 més que les ingressades durant el 2019. Gràcies a la constant col·laboració ciutadana, la implicació de diversos voluntaris i la feina realitzada pel personal del Centre, enguany el percentatge d’animals recuperats i alliberats ha augmentat fins a un 38,8%. La memòria anual es troba adjuntada al final.
Dins de les possibilitats que oferien les mesures restrictives de la pandèmia, 1.040 persones van visitar les instal·lacions durant els mesos d’estiu, a les que s'han de sumar els 120 alumnes procedents de 3 centres educatius que visitaren el Centre de Recuperació durant el curs escolar. També es realitzaren dues jornades de portes obertes, la primera destinada a tot tipus de públic i la segona només per aquelles persones que tenien animals apadrinats.
La causa més freqüent d’ingrés de l’any ha estat la caiguda o la destrucció de nius. La majoria dels polls foren de passeriformes, de vinjoles i de rapinyaires i, pel que respecte a les cries de mamífers, majoritàriament foren d’eriçó.
L’ingrés per col·lisió ha estat la segona causa més recurrent. Dels objectes d'impacte que s'han pogut identificar, els atropellaments amb vehicle han estat els més freqüents, seguits de les col·lisions amb finestres i esteses elèctriques. Altres causes d’ingrés han estat els episodis de desnutrició, els atacs de predadors i l’entrada a edificis. A destacar també l’enganxament amb cordes i plàstics de 12 tortugues marines.
Pel que fa a les espècies exòtiques, s’han retirat d’espais naturals de l’illa fins a 40 exemplars de tortugues americanes que foren abandonats antigament per particulars, el que suposa una greu problemàtica pels ecosistemes menorquins pel fet de tractar-se d’una espècie invasora que desplaça la fauna local.
El 2020 ha estat també un any protagonitzat per les tortugues marines. Per primer cop, s’ha tingut constància de la nidificació per part de dues tortugues babaues a Menorca. Una part de les cries es tenen a un centre especialitzat i seran alliberades a Menorca després de passar el primer any de vida, amb l'objectiu d'augmentar significativament les probabilitats de supervivència.
El Centre de Recuperació de Fauna silvestre de Menorca és possible gràcies a múltiples col·laboracions. És gestionat pel GOB gràcies a un conveni de col·laboració amb el Consorci de Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), la Fundació Líthica cedeix l’espai de les instal·lacions i es reben col·laboracions de la clínica veterinària de Jaume Pons, el Consell Insular de Menorca i els ajuntaments de Ciutadella, Maó, Es Mercadal, Ferreries, Sant Lluís i Es Castell.
S'agraeix la participació activa dels Agents de Medi Ambient, del SEPRONA i de les policies locals. Un especial agraïment mereixen les persones que han contribuït al finançament a través de l’apadrinament d'aquells animals que requereixen una atenció molt llarga o viuen al Centre per ser irrecuperables. També a tota la gent que ens han fet arribar animals accidentats. I, per descomptat, a tot l’equip de persones voluntàries que són un element clau i sense els quals no podríem funcionar.
La finalitat principal dels centres de recuperació és contribuir a la minimització de les afectacions no naturals de la fauna silvestre i recuperar el màxim nombre possible d’animals. Però també tenen com objectiu donar a conèixer, a través de l’educació ambiental i la divulgació, quines són les principals amenaces que afecten directament o indirectament a la fauna.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 1143 lectures