El passat curs 2022-2023 va ser el 3r consecutiu que des de les àrees d’Educació Ambiental i Medi Marí impulsem, coordinem i executem el projecte d’Observadors del Mar.
Com sabeu, hem estat treballant amb dos centres escolars i dues platges, mostrejant arena per a posteriorment analitzar-ne la presència de meso i microplàstics periòdicament cada mes.
Hem treballat a les platges de Son Bou amb CEIP Verge del Carme i la Vall a Algaiarens, amb el CEIP Margalida Florit. Volem destacar que el curs anterior vam poder fer créixer el projecte sumant-hi un centre més, (aquesta vegada de secundària), l’IES Pasqual Calbó conjuntament amb un nou espai del litoral menorquí del que tenir cura, la platja des Grau.
A banda del mostreig d’arena, que per sí sol té molt de suc com a intervenció pedagògica, els espais educatius dels que disposem en el medi obert, tres cops al mes durant quasi quatre hores amb aules farcides d'alumnes, els intentem aprofitar al màxim. Treballem continguts emmarcats en els ecosistemes litorals amb diverses activitats d’observació i experimentació i adaptades a l’estació de l’any, a l'etapa educativa i al currículum de cada centre i cicle. A més, en diverses ocasions els mateixos alumnes fan més d’una vegada la sortida, fet que ens permet augmentar el grau de qualitat en la intervenció i poder realitzar observacions sostingudes en el temps.
Un dels elements clau que treballen en les activitats en medi obert a la Vall, Son Bou i es Grau és la importància de les dunes.
Les dunes, les grans oblidades en les fotografies o representacions artístiques d'una platja, són un element dels ecosistemes de costa clau per a la preservació d'aquests. Els sistemes dunars es defineixen com acumulacions d'arena situades a la part seca de les platges. Formen un ecosistema terrestre que conté una important i característica flora i fauna. Essent un element dinàmic del paisatge de costa, la seva formació necessita la presència de sediment i l'existència de vent que bufi des de la mar en direcció a terra. En aquesta dansa, es formen a partir de l'arena que les ones transporten des del fons de la mar depositant-la a la superfície de la platja, en les formacions que denominen bermes. L'arena de les bermes, un cop seca, és transportada per l'acció del vent cap a les dunes, les quals actuen com bancs de sorra.
La màxima aliada per a la generació de les dunes és la vegetació dunar. D'una banda, amaina la velocitat del vent i la seva capacitat de transportació. A la vegada, les plantes intercepten els granets d'arena afavorint així la seva sedimentació i dotant-la d'estructura. Les espècies vegetals que habiten aquest sistema són capaces de sostenir condicions ambientals extremes com per exemple una altíssima salinitat del sòl, elevades temperatures a l'estiu o els constants moviments de l'arena. Per créixer, fan ús de les restes de posidònia oceànica que per l'acció del vent s'han desplaçat fins a l'interior de la platja. Afirmem doncs que sense la vegetació les dunes serien simples munts d'arena.
Així doncs, les dunes són imprescindibles perquè la platja existeixi. És d'absoluta importància aprendre accionar la seva preservació i aprendre a tenir-ne cura. Aprofitant l’espai que ens proporciona el projecte d'Observadors del Mar treballem l’objectiu pedagògic d’entendre la magnitud i importància de l'ecosistema de la platja, i de tots els elements que el conformen com la fauna i flora, la mar, l'arena i la geologia de la costa posant especial èmfasi en la posidònia i les dunes. Explorem i descobrim el paratge natural coneixent aquest ecosistema i aprenent a tenir-ne cura.
Gràcies al suport de la Fundació Sa Nostra Caixa de Balears i Bankia, a través de la seva convocatòria de Medi Ambient i Desenvolupament Sostenible, les tres seccions del GOB a Menorca, Mallorca i Eivissa han pogut donar continuïtat a aquest projecte de ciència ciutadana.
Aquest curs seguim amb il·lusió i energia aquest projecte amb algunes novetats de Centres educatius que amplien l’arribada del projecte a més alumnes de diferents municipis. Prest us seguirem explicant els nous passos i aprenentatges!
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 803 lectures