Una setmana d’immersió dins la natura, un espai emblemàtic, quaranta motxilles arribades de tots els pobles de l’illa, al·lots i al·lotes d’entre 6 i 12 anys, àvids de coneixement i amb il·lusió per l’aventura. Aquests eren els ingredients amb què encetàvem les colònies d’estiu d’aquest any, al lloc de Mongofra Nou. Per endavant, tota una setmana farcida d’activitats, coneixements, amistats i aventures encara per viure.
Les colònies ambientals organitzades pel GOB han estat, un any més, una experiència educativa molt interessant pel seu caràcter vivencial, constructiu i ecologista. Els diferents tallers i activitats han recorregut transversalment bona part dels valors ecològics amb què creim que hem de protegir Menorca: la protecció del medi marí, la consciència sobre la preservació del territori, la qüestió dels residus, el consum responsable de productes alimentaris, el problema energètic, el coneixement de la flora, la fauna, la geografia... tot aquest ventall vertebrat a través de la conscienciació en el seu paper com a agents, actuals i futurs sobre el medi ambient de l’illa.
Aquesta experiència ha estat possible gràcies als sis monitors que han gestionat tant el dia a dia pràctic dels infants -menjar, dormir, escurades, acompanyament personal... no és poca feina!- com la seva estimulació sobre els temes ambientals -amb debats, assemblees, cançons, danses i llegendes-. També gràcies a l’equip de suport, des de l’oficina del GOB, que ha fet d’enllaç amb les famílies i els altres agents que han fet possible les colònies.
Durant tota aquesta setmana hem estat acompanyats també de diferents professionals i especialistes que han volgut compartir el seu saber amb nosaltres, d’excursió nocturna per escoltar aus, fent un taller d’educació emocional sobre el medi ambient un capvespre davall el pinar, o de ben d’hora per anellar ocells amb la Societat Ornitològica de Menorca. Per altra banda, cal agrair també el suport logístic del personal de Mongofra Nou, per donar-nos l’oportunitat de gaudir d’aquest espai i per la proximitat i el vincle que hem establert dia darrere dia amb el lloc en conjunt.
Volem agrair també el suport de la Direcció General de Residus i Educació Ambiental del Govern Balear, de l’Agència de Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca, de l’Ajuntament de Maó i de la Fundació Marilles, dedicada a la millora del medi marí de les Illes Balears.
Passada idò una setmana entre càrritx, vaques menorquines, còdols, pinars, sivinars i espais exemplars de conservació del patrimoni natural, des del Servei d’Educació Ambiental feim un balanç positiu d’aquest projecte. Quaranta infants han viscut immersos en una experiència educativa ben significativa, enfocada al respecte cap a la natura, des de la vessant més feréstega fins a l’acció responsable de cada dia a casa. En aquests temps fan falta més exercicis d’aquest tipus, l’educació en aquest sentit és, a més, un punt essencial a tenir en compte com a Reserva de Biosfera.
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- 1424 lectures